Читать «Розвідник воюючої України» онлайн - страница 18

Ярослав Сватко

Деякий час Степан Мудрик організовує українські державні структури на території трьох повітів, перебравши організаційні повноваження від „Чорноморця". Коли Гестапо заарештувало Степана Бандеру і Державне Правління у Львові, провідні члени ОУН на місцях отримали завдання йти в глибоке підпілля, залишаючи для роботи в органах влади нерозконспіро- ваних патріотів. „Легенда" дав наказ про збереження військових складів, щоб зброя не потрапила до рук німців. До січня 1942 року Степан Мудрик займався розбудовою мережі в повіті, де було понад 180 сіл, а далі прийшов наказ від Климова — „Леґенди" передати округу „Чорноморцеві", а самому йти на Схід.

Новини з Великої України не були оптимістичними. „Ґештапо нищило членів ОУН без суду й слідства. — писав Степан Мудрик у спогаді „Початок невідомого", — В численних випадках наших людей ліквідували в масових кампаніях, скерованих проти жидів. Похідні групи були розгромлені. Злеґалізувалися лише окремі одиниці, яким пощастило дістати фальшиві папери, що свідчили, мовляв, вони «походять зі Сходу».

Такий підроблений пашпорт дістав і я від технічного відділу ОУН. Там стояло, що я називаюсь «Степан Хоменко», уроджений у Києві. Протягом кількох днів інструктувався я в одного уродженця Києва і вивчив з його слів це місто так, що міг намалювати не тільки розподіл вулиць із бічними завулками, але навіть ту школу, в якій я нібито вчився. З східноукраїнськими землями знайомився я також з докладних звітів членів ОУН, які вже встигли перед тим там побувати.

На початку травня 1942 року Степан Мудрик зустрівся на конспіративній квартирі на вул. Листопада у Львові з Климівим — „Леґендою" та та „урядуючим провідником" Миколою Лебедем (у зв'язку з арештом Степана Бандери та Ярослава Стецька керівництво ОУН здійснювала третя в ієрархії особа, визначена Другим Збором). Отримав інструкції, пошту до провідника „Андрія" (Дмитра Мирона), і через Рівне без затримок добрався до Києва. Столиця, хоч і в руїнах, справила незабутнє враження на Степана. „Андрій", вивчивши пошту сказав Мудрикові, що хоча у нього в інструкціях записано їхати до Дніпропетровська, залишає його для роботи в мережі ПСУЗ (північно — східних українських земель, від Житомирщини до Чернігівщини включно) з центром в Києві. Степан отримав зв'язок до провідника Київської області „Виговського" — Михайла Тупиці, зустрівся з іншими членами обласного проводу ОУН. На той час Похідні Групи ОУН понесли тяжкі втрати в боротьбі з Гестапо, проте встигли запалити вогонь визвольної боротьби на Східній та Центральній Україні, більшість підпільних структур вже складались з місцевих людей.