Читать «Прокрастинація» онлайн - страница 98

Джейн Б. Бурка

Чудо-працівник

Прокрастинація може призвести до хаосу останньої хвилини та катастрофи, і деякі люди намагаються зробити героїчний ривок, аби врятувати становище. Вони вкладаються в дедлайн, фанатично працюючи тридцять шість годин поспіль, або ж розробляють геніальний план, аби випросити більше часу. Вони використовують власне творче мислення не для того, щоб створити, а щоб знайти вигадливе, блискуче рішення у кризі. Їх сприймають як чудо-працівників.

Нерідко кризи, вирішення яких доручають цим людям, створюють вони ж самі. Катастрофа виявляється неминучою, адже вони власною прокрастинацією загнали себе в кут. Якби не їхня затримка, у них взагалі не було би жодних проблем і не треба було би здійснювати жодних чудес. Аби почуватися особливими, їм потрібне рішення у вигляді чуда, а прокрастинація створює їм критичну ситуацію, яку зможе врятувати лише їхній магічний доторк.

Чиста дошка

Прокрастинація може маскувати той факт, що ви не дуже добре розумієте, хто ви і чого хочете. Вам може здаватися, що ви не досягали своїх цілей, бо мали проблеми з прокрастинацією, але, може, ви не дуже цікавилися тим, які пріоритети важливі для вас: які у вас зацікавлення, вподобання, цінності, потреби та цілі? Без додаткового розуміння себе, навіть припинивши прокрастинувати, ви можете не розуміти, що робити з вашою новою здатністю досягати успіху.

Якщо ви не ставите собі запитань про те, чого насправді хочете від життя, або якщо ви питали себе, та не знаходили справжньої відповіді, то у вас могло залишитися відчуття, що вашому життю бракує напрямку або мети. Цей брак напряму може створювати фундамент для прокрастинації. Люди, які не вміють чітко розпізнати, що насправді для них важливо, здатні проявляти однаковий інтерес у кожній новій можливості, з якою зустрічаються. Кількість незавершених робіт може накопичуватися в міру того, як вони відмовляються від справ. Якщо ви по шию загрузли в напівсирих проектах, списках справ, які потрібно зробити, переживаннях про дедлайни, що наближаються, та дедлайни, які пропустили, то ви, мабуть, заповнюєте себе переживаннями, адже потребуєте заповнити себе хоч чимось.

Людина, що ховається за прокрастинатором

Прокрастинація не дає вам пізнати себе. Коли ви поглинуті прокрастинацією, то не можете чітко думати про важливі питання. Ви зайняті тим, що створюєте у світу уявлення про себе, може, навіть брешете про те, як проводите час, і приховуєте правду про те, з чим стикаєтеся. Прокрастинація породжує відчуття обману, ризикованого способу життя. Закликаємо вас менше покладатися на прокрастинацію, аби ви могли жити більш справжнім життям.

Важливо знати себе окремо від вашої прокрастинації. Тоді ви зможете почати приймати себе таким, яким ви є, а не яким ви хотіли би бути чи яким, на вашу думку, мали би бути. Зробити це зовсім не легко. Для цього потрібно бути з собою чесним, оцінювати себе реалістично та врешті-решт приймати те, що виявите. Психоаналітик Карл Юнг казав: «Найстрашніша річ полягає в тому, щоб повністю себе прийняти». І все ж цей страшний процес прийняття себе — недоліків, рубців, болячок й усього іншого — також може дати полегшення.