Читать «Прокрастинація» онлайн - страница 100

Джейн Б. Бурка

Емоційні реалії

Приймати себе повністю — означає знати свої емоції й гармонійно жити з ними усіма — хорошими, поганими і просто жахливими. Любов і захоплення, ненависть до інших і до себе, заздрість і вдячність, бажання і жалі — усе це частина спектра людських емоцій.

Якщо знати свої почуття, хай які вони, можна розвинути те, що автор Деніел Гоулман називає емоційним інтелектом — «здатністю розпізнавати власні почуття та почуття інших, мотивувати себе, керувати емоціями як у собі, так і у своїх стосунках». Емоційний інтелект — це не начитаність чи обізнаність із фактами — це вміння розумітися на людях, починаючи з розуміння власних почуттів. Це важливо не лише для успіху в особистому житті; дослідження показали, що під час визначення успіху на кар’єрному шляху емоційний інтелект важливіший за традиційно вимірюваний IQ.

Прокрастинація може викликати емоційні реакції, наприклад самокритику або огиду. Та як ми вже зауважили, вона також може допомагати уникати інших, більш неприємних, відчуттів. Коли ви витрачаєте багато часу та сил, уникаючи завдань і проектів, ви, мабуть, також уникаєте неприємних відчуттів, пов’язаних із цими завданнями. Наприклад, люди можуть відкладати на потім врегулювання податкових питань, бо в них виникають неприємні відчуття; а це може ставатися з багатьох причин: скажімо, вони не заробили за минулий рік вдосталь грошей або вони настільки неорганізовані, що не можуть знайти чогось необхідного, і ненавидітимуть самих себе, перекидаючи стоси паперів, або ж їм страшно зводити підрахунки. Відчуття тривоги, пов’язане з виконанням завдання, зазвичай свідчить про те, що задіяні й інші відчуття, які врешті-решт змушують вас уникати завдання.

Відчуття не повинні бути загадковими ворогами, що не дають вам отримати те, чого ви хочете. Коли до вас починають підбиратися сумнів, дискомфорт або тривога, які зазвичай призводять до прокрастинації, ви маєте можливість краще зрозуміти себе, більше дізнатися про власну прокрастинацію і вжити заходів, щоб почуватися краще.

Багато людей вважають, що відчуття дискомфорту — це хороша причина відкласти на потім. Однак рішення діяти лише тоді, коли вам комфортно, дуже обмежує. Це один із варіантів перфекціонізму — вважати, що для того, аби діяти, потрібно бути в найкращому емоційному стані. Якби всі, перед тим як взятися до дій, чекали, що їм стане комфортно, ніхто не ризикував би (існує якась тривога, пов’язана з невідомістю) і ніхто не вчився б (адже певний рівень тривоги мотивує до навчання, а от занадто сильна тривога йому заважає).

Навіть якщо вас переповнює тривога, пов’язана із завданням, заохочуємо вас не відкидати її, а звернути на неї прицільну увагу. Проаналізуйте свої відчуття; розглядайте їх зі співчутливим ставленням. Намагайтеся їх зрозуміти і намагайтеся діяти попри все, щоби тривога і прокрастинація більше не керували вашим життям. Психологи Джордж Ейферт та Джон Форсит помітили, що «клієнти витрачали стільки сил, намагаючись упоратися зі своїм хвилюванням, наче управління хвилюванням і було їхньою роботою». Це стосується і багатьох прокрастинаторів, і якщо це про вас, то, може, вже час зробити центром вашого життя щось інше, ніж подолання прокрастинації.