Читать «Прокрастинація» онлайн - страница 167

Джейн Б. Бурка

Вивчайте «входи і виходи» свого коледжу. Не бійтеся звертатися по допомогу до свого куратора, щоб дізнатися, як знайти вихід у лабіринті вимог до студентів. Більшість коледжів і деякі середні школи у старших класах організовують курси-тренінги з навичок, необхідних для навчання, — тайм-менеджмент, визначення пріоритетів, постановка цілей і навіть подолання прокрастинації! Ці курси можуть допомогти вам навчитися маневрувати серед бюрократії коледжу — куди здавати письмові роботи, як отримати фінансову допомогу, де дізнатися про святкові заходи та додаткові можливості. Вам може сподобатися ідея брати участь у цих програмах заради шансу розвинути стосунки із людьми в кампусі — людьми, до яких ви можете звернутися по допомогу, якщо відчуватимете себе в ступорі, в депресії, самотньо чи в пастці прокрастинації.

Звертайте увагу на час. Підхід до часу в різних культурах дуже різний, і важливо дізнатися очікування, правила та ставлення щодо часу й своєчасності у вашій новій культурі. Розуміння відмінностей у сприйнятті часу має критично важливе значення у міжкультурному діловому, навчальному та соціальному середовищі. Що у новій культурі означає прийти «вчасно»? Що значить «спізнюватися» на збори, зустрічі, заняття чи не вкладатися в дедлайн? Не думайте, що час у вашій новій культурі має таке саме значення, як у рідній. З’ясуйте це до того, як потрапите в незручну ситуацію чи цейтнот.

Вчіться розмовляти та писати місцевою мовою. Зусилля у цьому напрямі можуть змінити ваше життя та відкрити багато можливостей для майбутнього. Іноді люди не хочуть вчити місцеву мову. Коли ви починаєте вчити нову мову, то повертаєтеся в минуле, відчуваючи себе дитиною, яка не вміє спілкуватися мудро чи вишукано. Люди можуть вважати вивчення мови перевіркою, яку вони можуть і не пройти, тому відкладають це, щоб не відчувати сорому чи приниження. Це песимістична точка зору, яка не дає вам вчитися і розвиватися. При цьому нейронауковці стверджують, що один із найкращих способів у дорослому віці зберегти активність свого мозку — це вчити нову мову. Намагайтеся сприймати вивчення мови не лише як можливість стати кращим у володінні мовою, а й як можливість покращити рівень життя у своєму новому домі.

Продовжуйте долати перешкоди. Ми вже звертали увагу на те, як складно багатьом прокрастинаторам не збиватися зі шляху, коли на ньому трапляються перешкоди. Коли ви іммігрант чи студент у першому поколінні, на вашому шляху може стрічатися багато перешкод, тому особливо важливо, щоб ви не здавалися, коли зіштовхнетеся з труднощами. Для студентів у першому поколінні особливо складним є перший семестр; оті перші місяці в студмістечку нерідко втомлюють, збивають з пантелику і лякають.

Важливо, щоб ви не брали на себе занадто велике навантаження у навчанні; одна перша в сім’ї студентка вибрала у першому семестрі чотири інтенсивних курси і відчувала себе невдахою, коли не змогла з ними впоратися. Важко подолати перепону у вигляді провалу на самому початку навчання, але це можливо зробити, якщо не вважати це ознакою власної неправильності і зуміти вчитися на своєму досвіді. Якщо ви не дуже справляєтесь із навчанням, пам’ятайте, що це не кінець світу. Приєднайтеся до дослідницької групи (це вагомий чинник для успіху в навчанні) або знайдіть собі репетитора серед студентів, в обмін на те, на чому добре знаєтеся ви, наприклад на допомогу з комп’ютером або на ремонт машини. І якщо ви зловите себе на прокрастинації, вважайте її сигналом про те, що варто звернути увагу на свої переживання і зрозуміти, щó вона намагається вам сказати.