Читать «Прокрастинація» онлайн - страница 168

Джейн Б. Бурка

Підтримуйте зв’язки із сім’єю. Ясно, що люди, затиснуті між культур, часто хочуть звільнитися від тиску родинних зв’язків, давніх традицій і старомодних ідей. Ви прагнете ввібрати в себе можливості нової культури, і якщо ваша родина боїться вашої асиміляції, то стає зрозуміло, чому вам хочеться дистанціюватися. Ймовірність непорозумінь особливо висока, якщо ви переходите від культури, яка робить наголос на родині і спільноті, до культури, яка культивує важливість особистих інтересів і розвитку.

Не існує простого способу прокласти шлях у цьому болючому конфлікті. Однак ми віримо, що родина — це важливе джерело соціальних та емоційних зв’язків. Якщо ви допоможете своїм рідним більше дізнатися про вашу нову культуру, це може полегшити напругу. Наприклад, коли батьків залучають до процесу адаптації до коледжу, вони можуть краще зрозуміти, що переживають їхні діти, і можуть надати відповідну підтримку. Ми радимо вам шукати способи підтримувати зв’язки з вашим минулим, аби ви могли зберегти все багатство своєї спадщини, навіть досліджуючи можливості нового життя.

Розгляньте можливість роботи з психотерапевтом. Якщо ви й далі боретеся з прокрастинацією чи іншими проблемами, які впливають на ваші результати чи на вашу задоволеність собою, подумайте над тим, щоб отримати психотерапевтичну консультацію. Навіть якщо у вашій рідній культурі вважають, що соромно визнавати власну неспроможність самостійно подолати свої проблеми, краще вже прийняти це клеймо, ніж продовжувати страждати й принижувати своє сьогоднішнє життя і своє майбутнє. Одна іммігрантка, професіонал своєї справи, у віці близько 45 років переживала такий внутрішній конфлікт і казала своєму першому терапевтові: «Ніхто в моїй рідній спільноті не звернувся би до психотерапевта. Та чоловік запропонував мені сприймати зустріч з вами як розмову з мудрою тітонькою, і мені від цього значно легше». Люди, котрі розглядали психотерапію як рішення лише серйозних проблем або вважали, що можуть довіряти лише традиційному цілителю, часто дивуються й полегшено зауважують, що і психотерапевти бувають цілителями.

18. Як жити і працювати з прокрастинаторами

Цей розділ присвячений тим, на чиє життя впливає чужа прокрастинація. Незалежно від того, чи ви також прокрастинатор, чи ні, якщо ви живете або працюєте з людиною, що завжди відкладає все на потім, то ви, мабуть, буваєте учасником сутичок, під час яких даремно намагаєтеся мотивувати прокрастинатора взятися до справи, але в результаті тільки засмучуєтесь. Іноді боляче спостерігати, як небайдужа вам людина руйнує власне життя, а ви не знаєте, як допомогти. Як немає простого рішення для прокрастинаторів, так само немає простого рішення для їхніх близьких. Та в нас є кілька думок про те, що працює, а що ні.