Читать «Прокрастинація» онлайн - страница 166

Джейн Б. Бурка

Додаткові обов’язки. Іммігранти та перші в сім’ї студенти схильні працювати багато часу, нерідко за низьку зарплату, і робити все можливе, щоб покращити свій рівень життя. Іммігранти можуть працювати на кількох роботах, щоб утримати сім’ю або щоб надсилати гроші родині, яка залишилась у рідній країні. Студенти у першому поколінні часто ще під час навчання працюють більше двадцяти годин на тиждень, їздять на навчання за 80 кілометрів від дому, та ще й живуть вдома, а не в студентському гуртожитку. Оскільки вони працюють не лише щоб заплатити за навчання, а й щоб допомогти родині, студенти часто відкладають домашнє завдання, що потім позначається на їхній успішності. Відстаючи з виконанням домашнього завдання, вони відчувають дедалі більше напруження і перевтому, і що ближче до кінця семестру, то більше вони зазвичай прокрастинують. Як іммігранти, так і перші в сім’ї студенти часто прагнуть покращити не тільки власне життя, а й життя своїх рідних. Вступ до коледжу розглядається не як «винятково особисте прагнення, а радше як кульмінація зусиль і прогресу кількох поколінь їхньої родини чи спільноти». Багато молодих людей відчувають себе зобов’язаними відшкодувати ті жертви й труднощі, які пережила їхня родина, за допомогою хороших результатів у навчанні, однак тиск та напруження можуть призвести до перфекціонізму і прокрастинації.

Ізоляція. Що більш ізольованими є люди, то ймовірніше, що вони почуватимуться пригнічено, і то складніше їм буде досягнути успіху в новому культурному середовищі. Якщо у вас проблеми з прокрастинацією, то ізоляція ускладнить вам шлях до її подолання. Ізольовані та перші в сім’ї студенти швидше кидають навчання; іммігранти швидше потрапляють у замкнене коло, яке ізолює їх ще більше. Ізоляція залишає вас сам на сам із сумнівами у власних силах та вашими рішеннями, а це посилює вашу невпевненість у тому, як давати собі раду в іноземній бюрократичній системі, хай це урядова чи навчальна установа.

Рекомендації, як протидіяти прокрастинації

Заводьте друзів. Наша рекомендація шукати підтримки, щоб подолати прокрастинацію, має подвійне значення для іммігрантів і перших у сім’ї студентів коледжу, і це чи не найважливіша порада, яку ми можемо дати. Відчуття спільності з кимось — це базова людська потреба. Ви ймовірніше відчуватимете соціальну ізоляцію і брак мотивації, якщо у вас є відчуття, що ви тут чужі. Шукайте соціальні, релігійні спільноти, групи за інтересами поблизу вас — і приєднуйтесь до них. Будь-які зв’язки, які ви утворюєте з іншими людьми, — чи з рідної країни, чи з нового краю — допоможуть вам почуватися впевненіше у новій культурі.

Дружні зв’язки особливо важливі, коли ви першокурсник, адже в цей час студенти значно більше ризикують кинути навчання. Тому приєднуйтеся до спільноти — клубу, спортивної команди, братства чи сестринства, групи соціальної підтримки, дослідницької групи. Ходіть на події, які організовує ваш факультет. Шукайте людей, з якими можете обговорити свій досвід, — чи це люди з рідної культури, чи з нової. Пам’ятайте, що для всіх студентів успіх у коледжі дуже пов’язаний із підтримкою соціуму.