Читать «Прокрастинація» онлайн - страница 165

Джейн Б. Бурка

• відмова вивчати мову нової країни або зволікання з її вивченням;

• надмірна злість у відповідь на дрібні проблеми;

• надмірні переживання, що вас обдурять, пограбують чи з вами трапиться нещасний випадок;

• надмірні переживання через стан здоров’я, дезінфекцію або харчову безпеку;

• переживання через культурні відмінності, наприклад родинні цінності;

• втуплений погляд у простір.

Ми б іще додали, що прокрастинація може бути частиною загальної картини розладу, адже люди, які переживають культурний шок, мають менше сил справлятися із суперечливими вимогами нової культури і схильні уникати складних ситуацій та відчуттів.

У пастці між культурами. Коли ви робите крок у новий світ, але однією ногою залишаєтеся в старому — ви перебуваєте по два боки кордону водночас. Коли ви зробили крок зі своєї старої культури, то ви вже більше не є її частиною, і все ж, хай як сильно ви хочете і хоч як ви готові приєднатися до нової культури, ви можете виявити, що вона приймає вас не повністю. В результаті ви можете відчувати, що «живете у двох надзвичайно різних світах і жоден із них не приймає вас повністю». У нелегальних іммігрантів стрес через те, що у них немає місця, де вони можуть почуватися в безпеці, ще більше загострює ситуацію. Студенти у першому поколінні часто відчувають себе відірваними і зайвими, а надто якщо належать до національної меншини. Це переживання відірваності може викликати відчуття власної неправильності або обурення собою, а ці відчуття, як ми вже помітили, можуть спричинити прокрастинацію.

Це важче, ніж я думав. Переїжджати в іншу культуру важко, часто набагато важче, ніж думають собі люди. Розбіжність між тим новим життям, яке ви собі уявляли, та реальністю, з якою ви стикаєтеся, може бути першою перепоною, що змусить вас панічно відкладати справи на потім. Перші в сім’ї студенти підтверджують, що складніше залишатися в коледжі, ніж туди потрапити, адже і навчальний, і соціальний тиск є більшим, ніж вони очікували. Аналогічно іммігранти можуть побачити, що їхні мрії про рівне ставлення та економічні можливості руйнуються, коли, окрім усіх культурних змін, з якими вони стикаються, на них чекає ще й мовний бар’єр, відкрита або прихована дискримінація та економічна боротьба.

Сумніви у своїх силах. Коли ви стикаєтеся із більшою кількістю перепон, ніж ви очікували, то можете почати сумніватися в собі. «А може, я насправді не з того тіста, яке потрібне для коледжу». «Може, мені тут не місце; мені варто повернутися додому». «Я недостатньо розумний, я не справлюсь». Сумніви у власних силах підривають вашу впевненість і бажання пробувати щось нове та ризикувати. Якщо вас переслідують страхи, що ви недостатньо розумний і ніколи таким не будете, то ви, очевидно, відмовлятиметеся від важких завдань — навіщо вчитися чи щось робити, аби отримати роботу, якщо ви переконані, що з цього все одно нічого не вийде? З іншого боку, якщо ви очікуєте отримати корисний досвід, то навіть якщо не складете іспит чи вас не візьмуть на роботу, ви все одно щось для себе здобудете.