Читать «Прокрастинація» онлайн - страница 142

Джейн Б. Бурка

Ви можете обговорювати свої проблеми щодо прокрастинації чи свої поведінкові цілі з людиною, яка вас підтримає. Намагайтеся слухати її реакції та пропозиції відкрито і не з позиції захисту. Ви ніколи не знаєте, коли почуєте те, що допоможе вам рухатись уперед. Вже сам факт, що у вас є людина, яка слухає ваш досвід, є великою підтримкою і допомогою, адже ви не самотні у своїй боротьбі.

Публічно візьміть на себе зобов’язання. Скажіть людям, над чим ви працюєте і коли маєте намір завершити. Ви серйозніше ставитиметеся до зобов’язань, взятих на себе перед іншими людьми, ніж до обіцянок, які даєте собі; і що більше людей почули це зобов’язання, то менше вам захочеться його змінювати. Необхідність звітуватися перед кимось ускладнює можливість відмовитися від своєї цілі чи перестати робити кроки в її напрямі, адже про ваш план знає ще хтось. Ви не можете уникати досягнення цілі без чийогось відома. Наприклад, якщо ви скажете подрузі, що маєте намір скинути п’ять кілограмів, то вам, мабуть, важче буде з’їсти ввечері десерт. Ви ж знаєте, що вона дзвонитиме до вас і питатиме, як ваші успіхи, а ви не захочете зізнаватися, що минулої ночі з’їли два шматки яблучного пирога.

Окрім ваших друзів, ви можете звернутися за допомогою до інтернету. Ви можете знайти чати для прокрастинаторів і підтримку в Клубі анонімних прокрастинаторів. Ми також рекомендуємо інтернет-сайт StickK.com, де ви можете дати обіцянку і дотримуватися її. Цей сайт 2008 року заснували два економісти з Єльського університету, розуміючи, які психологічні та економічні принципи стоять за «договором-зобов’язанням». Люди не завжди виконують те, що обіцяють, та якщо вони висловлять свої наміри публічно і якщо підпишуть грошове зобов’язання, то їхні шанси на досягнення успіху зростають. На сайті люди заявляють про своє зобов’язання працювати над досягненням цілі, з якою їм потрібна допомога, наприклад, скинути вагу, регулярно робити вправи чи кинути курити. Ви можете вибрати будь-яку ціль, опублікувати її на сайті перед усім загалом (вказавши власне ім’я або псевдонім) та спілкуватися з іншими людьми, які працюють над аналогічними цілями. Щоби ще більше підвищити власну мотивацію, ви матимете можливість фінансово зобов’язатися досягнути своєї цілі. Якщо ви досягнете своєї цілі, то повернете свої гроші; якщо ні, ваші гроші підуть на благодійність.

Розробіть спільний план. Ви можете домовитися з іншою людиною про створення спільного плану дій. Якщо ви, як і більшість прокрастинаторів, погано уявляєте, що маєте робити, то проста дія — викласти свій план перед кимось іншим — може допомогти вам сформувати власні думки. Ви можете раптом зрозуміти, що хочете забагато, або ж, навпаки, ваш план може видатися вам значно реалістичнішим. Коли ви його проговорите, вам стане зрозуміліше, які кроки робити далі.

Особливо може допомогти розмова з кимось, чиї сильні сторони доповнюють ваші. Якщо ви вмієте бачити остаточний результат, але не знаєте, як до нього дістатися, поговоріть із кимось, кому добре вдається робота з деталями. Якщо ви вмієте пропрацьовувати деталі, та вам складно побачити загальну картину, поговоріть з кимось, хто мислить великими категоріями.