Читать «Прокрастинація» онлайн - страница 144

Джейн Б. Бурка

Добре мати партнера ще й тому, що разом ви можете встановлювати проміжні дедлайни, а що ближчий дедлайн, то більше ви працюєте. Коли ви плануєте регулярні зустрічі з партнером, це мотивує вас взятися до роботи — навіть якщо йдеться про останню ніч перед зустріччю. А ще вас може заспокоювати усвідомлення того, що труднощі і виклики тяжкої праці ви долаєте не самі. Спокуса прокрастинувати була б значно більшою, якби ми працювали поодинці. Коли в Каліфорнії був погожий, сонячний день, а ми сиділи в чотирьох стінах за писанням і переписуванням, то кожна з нас знала, що у Золотому штаті є щонайменше ще одна людина, яка зараз не тішиться гарною погодою на вулиці.

Ви можете працювати з партнером на рівних, як ми, співавтори, або ж залучати партнера конкретно для перевірки ваших особистих успіхів. Ви можете взяти за партнера свого начальника на роботі, домовившись із ним про регулярні часові проміжки для обговорення того, як просувається ваша робота над проектом. Письменник, який мучився над чернеткою свого першого роману, найняв друга на роль свого «редактора». Він домовився про щотижневі зустрічі, аби відчувати себе змушеним писати, щоб його друг мав що прочитати. Двоє друзів-прокрастинаторів домовилися бути партнерами у роботі над певним завданням, вони створили графік регулярних зустрічей, аби перевіряти хто що зробив. Неважливо, як мало ви зробили насправді, вже сама зустріч із вашим партнером буде, щонайменше, постійним нагадуванням, що вам не можна сходити зі шляху.

Паралельна гра. У віці півтора-два роки діти проходять через етап «паралельної гри». Це означає, що вони бавляться власними іграшками одне біля одного, а не одне з одним. Ви можете аналогічно організувати роботу над своїм проектом з людиною, яка працює над своїм власним завданням. Наприклад, ми знаємо групу людей, які ненавидять заповнювати податкову декларацію, тож кожного березня вони зустрічаються на посиденьках, які називають «податковими муками». Кожен із них приносить свій ноутбук і велику коробку з формами, чеками, квитанціями й необхідними паперами. А тоді вони збираються разом за великим столом і зі скаргами й наріканнями крок за кроком впорядковують свої податки.

Ви можете використовувати метод паралельної гри для виконання справ, які ви відкладали на потім. Дві жінки, кожну з яких лякала перспектива створення сімейного скрап-альбома, по черзі ходили одна до одної в гості і разом працювали над цим. Бухгалтер домовився зі своїм колегою щосуботи вранці зустрічатись у місцевій бібліотеці, щоб вони обидвоє доробляли ту роботу, яку не встигли завершити в робочий тиждень. Вони зійшлися на тому, що вдома їх багато що відволікає, а бібліотека — це те середовище, де можна зосередитися. Домовляючись про зустріч, люди можуть допомагати одне одному виконувати свою роботу і, що не менш важливо, водночас зміцнювати соціальні зв’язки.