Читать «Прокрастинація» онлайн - страница 105

Джейн Б. Бурка

Зміни — це процес

Аби змінитися й засвоїти нові приклади поведінки, потрібні поступовість і час. Існує багато різних моделей, які показують, як відбувається зміна. Джеймс Прочаска з колегами досліджували процес зміни харчових звичок і зловживання небезпечними речовинами й виявили прогнозовану послідовність, яку назвали етапами Зміни. Перший етап — «Відсутність усвідомлення», коли людина не просто не готова змінюватись, а навіть і не думає про це: «Прокрастинація? Яка ще прокрастинація?» Якщо ви читаєте цю книгу, то вже перейшли з цього першого етапу щонайменше на другий, «Глибокі роздуми», — це час обдумати, чи готові ви вживати заходів і мати справу з наслідками — позитивними і негативними: «Я знаю, що прокрастиную, але я подумаю про це завтра». Третій етап за Прочаскою — це «Підготовка», коли ви намацуєте ґрунт, ще не маючи остаточного наміру, але маючи бажання спробувати щось нове: «Гаразд, я врешті почну займатися спортом». Тоді наступає четвертий етап — «Дія»: «Сьогодні я був у спортзалі; це не так вже й страшно». Цікаво те, що ви проходите через перших три етапи ще до того, як починаєте щось змінювати у своїй поведінці. Це саме та причина, чому так складно «просто взяти і зробити».

Майкл Гаргров, коуч і керівник навчальних програм, також використовує модель із чотирьох кроків, які зосереджуються на відчуттях людей на кожному етапі зміни. Перший етап за Гаргровом — це «Несвідоме незнання, або час до зміни»; це час незнання або заперечення, коли ми не дозволяємо собі помітити, наскільки нам боляче не робити тих речей, які ми мали би робити. Другий етап — «Свідоме незнання, або пробудження», коли ми усвідомлюємо, яку ціну платимо за те, що не робимо того, що мали б робити. Гаргров вважає це «єдиним, найважливішим кроком до зміни», адже це свідчить про появу розуміння того, що ми маємо бути інакшими. Третє — це «Свідоме знання, або вибір зміни», етап, на якому ми працюємо над реалізацією того, що мали б робити. Це може бути важкий і незграбний етап у процесі зміни, адже освоєння нової поведінки вимагає зусиль, практики, повторення, і на цьому шляху є багато неприємних відчуттів. Четвертий етап — «Несвідоме знання», коли те, що ми маємо робити, стає такою звичкою, що ми можемо зробити це без потреби змушувати себе чи навіть думати про це.

З погляду нейробіології, коли ви доходите до четвертого етапу, ваші давні мозкові шляхи руйнуються і налагоджуються нові шляхи (нові нейрони «спрацьовують разом»). У якийсь момент робити справи вчасно стає природно, хоча вам усе одно варто пильнувати схильність повернутися до старих звичок, особливо в стресовій ситуації. Зусилля, практика, повторення важливі для збереження змін, і з часом ви можете навіть втратити спокусу відкладати справи на потім, і вам буде легше «зробити їх зразу».