Читать «Прокрастинація» онлайн - страница 107

Джейн Б. Бурка

Як братися до цих технік

Пробуйте одну вправу за один раз

Радимо вам експериментувати спочатку з однією технікою, іншого разу — з іншою і т. д. Якщо ви намагатиметеся використовувати на практиці всі техніки одразу, у вас може виникнути відчуття перевантаженості, перевтоми або демотивації. У результаті дуже ймовірно, що ви здастеся до того, як досягнете хоч якихось реальних результатів.

Рухайтеся повільно

Багато хто з вас матиме спокусу відразу стрімголов кинутись у цей проект. І все ж, як ми вже сказали, намагання зробити забагато — це частина проблеми, тож сповільніться. Ви не припините прокрастинувати раз і назавжди завтра чи наступного тижня, чи наступного місяця, як би сильно ви цього не хотіли і скільки би зусиль не докладали.

Вважайте на опір

Коли ви застосовуватимете наші техніки, радимо вам слідкувати за тим, як виникає опір. Наприклад, навіть якщо ви почали досягати успіхів у приборканні прокрастинації, у вас може виникати розчарування чи злість на себе через те, що ви стараєтеся недостатньо сильно, рухаєтеся недостатньо швидко або не виконуєте того, що мали намір виконати. Або ж вам може здатися, що ми забагато від вас хочемо і що ці техніки вимагають занадто багато зусиль. Хай якої форми набиратиме ваш опір, він може змусити вас застрягнути на одному місці, наче ваші ноги залили цементом.

Люди зазвичай проявляють опір, якщо десь відчувають дискомфорт. Ці техніки можуть здаватися простими, але це оманливо. Техніки працюють, але лише коли ви починаєте діяти та використовувати їх. Це саме те, що прокрастинаторам дається найважче: реалізовувати рішення, які сидять у них в голові! Коли ви застрягаєте, пригадайте проблеми, про які ми згадували у першій частині. Як саме ваші страхи опиняються на вашому шляху? Ви гальмуєте тому, що стоїте на порозі можливої невдачі чи ймовірного успіху? Чи є у вас намір не здаватися? А може, ви боїтеся зближення чи відокремлення? Ви граєте знайому вам роль, яку перейняли зі своєї сім’ї, чи роль, яку перейняли зі стосунків із друзями або зі школи? Попри всі ваші страхи, є дещо, що ви можете зробити. Пам’ятайте, це ваша прокрастинація. Ніхто інший не може змусити вас змінити її або змінити її за вас.

Користуйтеся блокнотом або щоденником

Один зі способів відслідкувати власні відчуття — це вести щоденник. Ми дуже радимо вам завести блокнот, який ви використовуватимете для роботи над вправами, які ми наводимо далі, та для запису думок і реакцій, які виникають у вас під час роботи. Декому подобається записувати конкретні випадки, якщо такі трапляються. Шаблони та теми, які спершу нелегко визначити, часто стають очевидними, коли ви розглядаєте серію подій. Ви можете також вивчати шаблони свого мислення та емоційних реакцій, якщо додаватимете до опису самої події якісь примітки щодо них. Моніторинг ваших спроб і реакцій може надати вам цінну інформацію, яка не загубиться і не перекрутиться в пам’яті.