Читать «Прокрастинація» онлайн - страница 103

Джейн Б. Бурка

Прокурор та адвокат всередині вас

Досягти стану стійкості непросто. Прокрастинатори схильні оцінювати свої почуття та дії суворо й жорстко. Вони постійно порівнюють себе з якимсь стандартом, що начебто зображає правильну людину і правильний спосіб виконання дій — ніби в реальності існує один-єдиний правильний шлях. Прокрастинатори дуже суворі до себе. Насправді, «внутрішній суддя», який живе всередині декого з них, часто буває таким критичним, упередженим і невблаганним, що його доцільніше назвати не суддею, а «прокурором». Суддя заслуховує докази всіх сторін і намагається ухвалити справедливе рішення. Прокурор хоче довести провину й представляє лише ті докази, які допоможуть обвинуваченню. Внутрішній прокурор має необмежену свободу дій і може здійснювати злісні напади на особистість, коли йому заманеться. Він діє, як затятий ворог, безжалісно лупить по болючих точках обманутих надій, тисне на слабкості, пророкує провали й не пропонує заспокоєння чи заохочення на майбутнє.

Окремі аспекти критики внутрішнього прокурора змінюються залежно від того, що найбільше болить у прокрастинатора. Людина, яка боїться надмірного успіху, може почути, як внутрішній прокурор каже: «Та хто ти взагалі такий? З чого ти взяв, що ти витримаєш тиск людини, яка має власну компанію? Хто ти такий, щоби відібрати бізнес у людей, які були твоїми друзями?». Той, хто опирається контролю, може почути: «Лише слабак взявся би за це замовлення. Ти не встигнеш озирнутися, як вони втопчуть тебе в грязюку». На жаль, у багатьох людей критичний голос внутрішнього прокурора керує їхнім життям і не стрічає жодного опору.

Аби протистояти звинуваченням свого внутрішнього прокурора, у прокрастинаторів може виникнути інший внутрішній голос, голос «адвоката», який говорив би від їхнього імені. Девід, адвокат, котрий прагнув блискуче підготуватися до кожної справи, записав розмову між своїм внутрішнім прокурором та своїм нещодавно «найнятим» внутрішнім адвокатом. Вам варто спробувати таку саму вправу, подумки або на письмі.

Прокурор: Ти тупий ідіот! Ти знову налажав. Ти не такий розумний, щоби працювати на цю фірму, і рано чи пізно вони тебе викриють.

Адвокат: Я впорався би краще, якби розпочав раніше.

П.: Краще би ти не затягував так довго.

А.: У мене було багато інших справ.

П.: Ти завжди виправдовуєшся. У тебе як не одне, то інше.

А.: Якщо ти відчепишся, мені буде легше повернутися до роботи.

П.: Я ставлю вимоги заради твого ж добра. Якби не я, тобі бракувало би рушія, мотивації.

А.: Це неправда. Я робив би більше, якби не твої постійні нападки.

П.: Тоді би ти ніколи нічого не досягнув.

А.: Не треба передрікати мені майбутнє. Я багато чого навчився, і кожен досвід робить мене кращим. Я можу продовжувати рух лише звідти, де я є.

Складність полягає у тому, щоб навчитися виступати на власний захист, дозволити власним цінностям і діям проявлятися якомога повніше й зуміти обійтися без осуду. Не існує абсолютно правильної чи неправильної відповіді на запитання: «Чого я хочу для себе?» Це значить, що ви маєте відокремити себе не лише від впливу інших, а й від надмірно розвиненого критичного бачення. Ви маєте забратися з власної дороги.