Читать «Прокрастинація» онлайн - страница 102

Джейн Б. Бурка

А буває, що ваші цінності й пріоритети збігаються із цінностями й пріоритетами, які транслюють вам інші люди. Можливо, ви хочете для себе точнісінько того ж, чого для вас хоче хтось інший, і все ж ви обираєте прокрастинувати, аби опиратися впливу інших, і в результаті відмовляєтеся від власних цінностей. Невже вам справді важливіше бунтувати, заперечуючи свої цінності, ніж іти до тієї цілі, яка має для вас значення?

Якщо ваша прокрастинація в одній сфері допомагає вам висловити власні цінності в іншій сфері, тоді вона каже вам щось важливе, і вам варто спробувати зрозуміти це. Та якщо прокрастинація втручається у вашу спроможність жити за власними цінностями, тоді ви позбавляєте себе відчуття цілісності, яке виникає, коли людина живе в гармонії зі своїм істинним «я».

Інтеграція

Це відчуття гармонії свідчить про функціонування здорової системи. Здорова система узгоджена і цілісна, не занадто жорстка і не надто хаотична. Узгодженість системи можна помітити в організації будь-якого типу — на підприємстві, в сім’ї, у тілі чи в особистості. Коли ваша система особистості занадто жорстка, ви змушуєте себе дотримуватися перфекціоністичних вимог, що призводять до прокрастинації; ви продовжуєте робити одне й те саме знову і знову, незалежно від того, чи це ефективно; ваші очікування від інших незмінні; і ви відчуваєте внутрішнє сум’яття, коли уявляєте, що життя розвиватиметься так і так, а виходить якось інакше. З іншого боку, хаотична система особистості свідчить про неорганізованість: ви спантеличені тим, хто ви є і чого хочете; вас роздирають неприємності та конфлікти; або ж не знаходите собі місця, гарячково намагаючись в останню хвилину вирішити наслідки прокрастинації, — ви функціонуєте нецілісно. Коли ви надто жорсткі або надто хаотичні, ви втрачаєте свою вроджену свободу та спонтанність. Хай там як, ви ризикуєте власними життєвими силами. А це просто вбиває.

Якщо ж натомість ви маєте на меті створити узгоджену систему особистості, ви рухаєтеся в напрям життєдайності, гармонії та балансу. Це допоможе вам розвинути стійкість для експериментів і досліджень, — з переконанням, що ви можете витримати все, що на вас чекає. Віра у власну стійкість допоможе вам бути впевненішими. А ця впевненість стане наріжним каменем вашого сприйняття себе.

Коли ви визначаєте себе як стійку людину, а не як людину, що мусить бути успішною, ви розриваєте рівняння самоцінності, яке ми представляли в попередніх розділах, і ні успішність виконання роботи, ні ваші здібності не свідчать про вашу цінність як людини.