Читать «Прокрастинація» онлайн - страница 101

Джейн Б. Бурка

Якщо ви дозволяєте собі відчувати, приймаєте ці відчуття, досліджуєте їх і намагаєтеся ними керувати, вони не повинні утримувати вас від виконання дій. Коли вас турбує необхідність взятися за завдання, якого ви боїтеся, спробуйте заспокоїтись. Для цього може знадобитися свідоме зусилля волі — глибоко дихати, запевнити себе, що насправді ви не стоїте перед суцільною катастрофою і руйнацією, і повернути собі більш збалансований стан розуму, щоби знову могти думати. Пам’ятайте, що сигнал із мозкового центру страху до тієї його частини, яка відповідає за мислення, передається миттєво, тоді як на зворотному шляху він значно повільніший, тож вам не вдасться заспокоїтися так само швидко й цілковито, як ви піддалися страху.

Реальність ваших цінностей

Прийняти себе таким, яким ви є, — означає також реально подивитися на власні цінності. Цінності є віддзеркаленням поглядів, які мають найбільше значення у вашому житті. «Ціль — це пункт призначення. Цінність — це спрямування життя». Коли ви знаєте свої цінності, вам легше встановити зв’язок з істинним собою. Цінності неможливо побачити безпосередньо, але вони відображаються у ваших діях. Чи намагаєтеся ви заробити багато грошей, чи пожертвувати більшу частину майна на благочинність, працювати для себе чи працювати на благо спільноти, мати владу чи уникати боротьби за владу — ці цілі свідчать про ваші цінності. Якщо ви відкладаєте на потім речі, які допомогли би вам іти обраним життєвим шляхом, тоді прокрастинація найкраще показує вам, ким ви є. Наприклад, якщо ви цінуєте досягнення, то відкладання роботи на потім не дає вам жити відповідно до цієї цінності. Якщо ви цінуєте стосунки, то прокрастинація на роботі може бути жертвою заради того, щоб проводити більше часу з сім’єю. Інші приклади цінностей: допомагати іншим, жити згідно з духовними або релігійними переконаннями, підтримувати хорошу фізичну форму та розвивати особисті якості. Такі цінності, як біологія і почуття, у кожного інакші.

Щоб визначити власні цінності та пріоритети, вам може бути корисно відокремитися від деяких ідей і ролей, до яких ви пристосовувалися все життя. Якщо ви виходець з іншої культури, ніж та, де ви живете зараз, у вас може виникнути конфлікт між цінностями вашої автентичної культури й цінностями, що переважають у новій країні. Вам варто визначити, що важливо для вас і чи відповідає воно тому, що важливо для інших важливих вам людей. Іноді відкладання на потім є наслідком розбіжності між тим, чого, на вашу думку, чекають від вас, і тим, що ви насправді хотіли би зробити.

Ваша прокрастинація може попереджати вас про те, що ви намагаєтеся йти шляхом, на якому у вас виникають певні моральні або етичні сумніви. Наприклад, один столяр сердився на себе через те, що на своїй новій роботі завжди запізнювався на будівельний майданчик. Обдумавши це, він зрозумів, що ставить під сумнів методи ведення бізнесу свого боса. Підрядник, який найняв його, був задіяний у кількох тіньових бізнес-угодах, включно з використанням для будівництва незаконних коштів. Запізнення столяра були свідченням того, що він іде на компроміс із власними цінностями.