Читать «Погребани тайни» онлайн - страница 117

Джозеф Файндер

Тук музиката беше по-традиционна. Джъстин Тимбърлейк заявяваше, че отново ще върне понятието „секси“, след което Кейти Пери призна, че целунала момиче и й харесало. Белите завеси до стените бяха осветени отдолу с пурпурни прожектори. Тук седяха клиенти от малко по-висока класа, настанени в сепарета с формата на разтворена мида, обърнати към сцената. Наоколо топуркаха оскъдно облечени роботизирани жени, понесли табли с напитки. Една красавица с вид на бразилка танцуваше в скута на дебел бизнесмен от Близкия изток.

Мъжът, когото търсех, седеше в сепарето си с по един бодигард от всяка страна. И двамата носеха евтини кожени якета и бяха огромни като професионални играчи на американски футбол. Единият беше подстриган на канадска ливада, а другият — имаше бретон ала Юлий Цезар. От километър личеше, че са руснаци.

Момчето беше високо и кльощаво, с нездрав тен и редичка брада-катинарче. Носеше контешко черно кадифено сако с тънки, обточени с мъниста ревери, които и на маскен бал щяха да изглеждат префърцунено. Под него беше облечен с черна риза с миниатюрна яка и тънка черна вратовръзка. Отпиваше от чаша, пълна с кафява течност и забавляваше петима или шестима също толкова развлечени мъже на неговата възраст, които обръщаха шотчета, зяпаха танцьорките, смееха се прекалено високо и като цяло се държаха нагло.

Аркадий Наврозов изглеждаше така, сякаш е на четиринайсет, макар че беше почти двайсетгодишен. Дори да не знаех, че баща му, Роман Наврозов, е безобразно богат, това си личеше по поведението на хлапето.

Твърдеше се, че състоянието на Роман Наврозов възлиза на двайсет и пет милиарда долара. Беше руски изгнаник, натрупал богатството си по времето на Борис Елцин, като се докопал до няколко държавни компании за петрол и газ и ги приватизирал. Щом дошъл на власт, Владимир Путин го хвърлил в затвора за корупция. Наврозов излежал пет години в печално известния затвор „Копейск“, но явно се споразумял с Путин, защото тихомълком го пуснали и той заминал в изгнание, а голяма част от парите му били непокътнати. Имаше къщи в Москва, Лондон, Ню Йорк, Париж, Монако, Сейнт Бартс… сигурно самият той им беше загубил броя. Притежаваше футболен клуб в Западен Лондон. Яхтата му, най-голямата и най-скъпата в света, обикновено бе закотвена на Ривиерата и си имаше собствена система за противоракетна отбрана (френска), тъй като Роман Наврозов живееше в постоянен страх.

Благодарение на частната си армия от петдесет бодигарда беше преживял два публични опита за убийство и вероятно безброй други — проявил глупостта да се изкаже срещу Путин и „клептокрацията“, а Путин явно беше докачлив.

Единственият му син, Аркадий, преди година бил изхвърлен от Швейцария, тъй като изнасилил шестнайсетгодишна камериерка в хотел „Бо-Риваж Палас“ в Лозана. Баща му прахосал доста пари, за да го отърве. Наврозов се боеше, че някой може да го отвлече, така че Аркадий никъде не ходеше без свой комплект бодигардове. Той обаче беше модерно хлапе и постваше във Фейсбук, както и в някакъв сайт, наречен Форскуеър, където целта явно е да съобщаваш местоположението си на приятелите си във всеки един момент.