Читать «Огън и кръв» онлайн - страница 28

Джордж Мартин

За разлика от съперниците си обаче Кралски чертог нямал никакви крепостни стени. Нямал нужда от тях, знае се, че казвали жителите му; никой враг изобщо нямало да посмее да нападне града, докато бил защитаван от Таргариените и техните дракони. Самият крал може да е споделял тези виждания първоначално, но смъртта на сестра му Ренис и нейния дракон Мераксес през 10 г. СЗ и нападенията над собствената му особа несъмнено му дали повод…

А през 19-тата година След Завоеванието до Вестерос стигнала вест за дързък рейд в Летните острови, където пиратски флот плячкосал град Високи дървета и отвлякъл хиляда жени и деца като роби, наред с богата плячка. Описанията на рейда много обезпокоили краля, който осъзнал, че Кралски чертог щял да бъде също толкова уязвим за всеки достатъчно хитър враг да нападне града, когато той и Висения не са там. Така че Негова милост разпоредил строителството на кръг от стени около Кралски чертог, високи и здрави като тези, които защитавали Староград и Ланиспорт. Задачата за построяването им била поверена на Великия майстер Гавен и сир Озмунд Стронг, Ръката на краля. За да почете Седемте богове, Егон постановил, че градът щял да има седем порти, всяка защитавана от портална постройка и отбранителни кули. Работата на стените започнала следващата година и продължила до 26 г. СЗ.

Сир Озмунд бил четвъртата Ръка на краля. Първият бил лорд Орис Баратеон, негов незаконен брат и приятел от младостта му, но лорд Орис бил пленен през Дорнската война и понесъл загубата на дясната си ръка. Когато бил откупен, негово благородие помолил краля да бъде освободен от задълженията му. „Кралската Ръка трябва да има ръка — изтъкнал той. — Няма да позволя някои да говорят за Кралския чукан.“ Егон след това призовал Едмин Тъли, лорд на Речен пад, да поеме длъжността на Ръката. Лорд Едмин служил от 7 до 9 г. СЗ, но когато жена му умряла при раждане, решил, че децата му имат повече нужда от него, отколкото владението, и помолил да се върне в речните земи. Алтон Селтигар, лорд на острова Птичи нокът, заместил Тъли, като служил ефикасно до своята смърт от естествени причини през 17 г. СЗ, след което кралят назначил сир Озмунд Стронг.

Великият майстер Гавен бил третият на този пост. Егон Таргариен винаги държал майстер на Драконов камък, както неговият баща и бащата на баща му преди него. Всички велики лордове на Вестерос и много по-дребни лордове и оземлени рицари разчитали на майстери, обучени в Цитаделата на Староград да служат в техните домакинства като лечители, писари и съветници, да развъждат и обучават гарваните, които носели писмата им (и да пишат тези писма за лордове, на които липсвали подобни умения), да помагат на стюардите им с домашните сметки и да обучават децата им. По време на Завоеванието Егон и сестрите му си имали свои майстери, които да им служат, а след това кралят понякога взимал до шестима, за да се справят с всички въпроси, които изисквали вниманието му.