Читать «Огън и кръв» онлайн - страница 27

Джордж Мартин

Крал Егон също тъй издал декрети, регулиращи мита, повинности и данъци из цялото владение, докато преди всяко пристанище и всеки дребен лорд били свободни да искат колкото си щат от арендатори, простолюдие и търговци. Също така постановил, че светите мъже и жени на Вярата и всички техни земи и притежания ще бъдат освободени от данък, и утвърдил правото на съдилищата на самата Вяра да съдят и осъждат всеки септон, Заклет брат или свята сестра, обвинени в злоупотреба. Макар самият той да не бил набожен, първият крал Таргариен винаги се стараел да почита и подкрепя Вярата и Върховния септон на Староград.

Кралски чертог нараснал около Егон и двора му, по и около трите големи хълма, които се издигат близо до устието на Черна вода. Най-високият от тези хълмове станал известен като Високия хълм на Егон, а много скоро по-малките хълмове били наречени Хълма на Висения и Хълма на Ренис, като предишните им имена били забравени. Грубото укрепление, което Егон вдигнал толкова набързо, не било нито достатъчно голямо, нито достатъчно величествено, за да приюти краля и неговия двор, и започнало да се разширява още преди Завоеванието да било довършено. Издигната била нова цитадела, цялата от дънери и петдесет стъпки висока, със сводеста дълга зала и кухня, направена от камък и покрита с каменни плочи в случай на пожар, оттатък стената. Появили се конюшни, после хамбари. Вдигната била нова стражева кула, два пъти по-висока от старата. Скоро Укреплението на Егон заплашило да изригне от стените си, тъй че била вдигната нова палисада, която обграждала повече от билото и създала достатъчно пространство за казарми, оръжейна, септа и кръгла кула.

Под хълмовете, по речните брегове, се вдигали скелета и складове и търговци от Староград и Свободните градове привързвали съдовете си до дългите кораби на Веларионите и Селтигарите там, където преди се виждали само няколко рибарски лодки. Много от търговията, която минавала през Девиче езеро и Дъскъндейл, сега идвала до Кралски чертог. Покрай реката изникнал рибен пазар, пазар за платове — между хълмовете. Появила се митница. Скромна септа отворила врати на Черна вода, в корпуса на Стари ког, последвана от по-здрава от кал и глина на брега. После втора септа, дваж по-голяма и трижди по-великолепна, била построена на върха на Хълма на Висения с пари, пратени от Върховния септон. Дюкяни и домове никнели като гъби след дъжд. Богати хора вдигали оградени със зидове имения на склоновете на хълмовете, докато бедните се струпвали в мизерни колиби от кал и слама в ниските места помежду им.

Никой не е планирал Кралски чертог. Той просто растял… но растял бързо. При първата коронация на Егон все още бил село, клекнало под малък замък. При втората вече бил процъфтяващо градче от няколко хиляди души. Към 10 г. СЗ бил истински град, голям почти колкото Града на гларуса или Бял пристан. Към 25 г. СЗ надминал и двата, за да стане третият най-населен град във владението, отстъпвайки само на Ланиспорт и Староград.