Читать «Огън и кръв» онлайн - страница 25

Джордж Мартин

Таргариените също така посредничели за много бракове между благородни домове от далечните краища на владението, с надеждата, че такива съюзи ще помогнат за сплотяването на завладените земи и ще направят от седемте кралства едно. Кралиците на Егон, Висения и Ренис, извличали особено удоволствие в уреждането на такива женитби. Чрез техните усилия младият Ронел Арин, лорд на Орлово гнездо, взел за невяста дъщеря на Торен Старк от Зимен хребет, докато най-големият син на Лорен Ланистър, наследник на Скалата на Кастърли, се оженил за момиче на Редвин от Арбор. Когато на Вечерната звезда на Тарт се родили три момичета тризначки, кралица Ренис уредила годежи за тях с дома Корбрей, дома Хайтауър и дома Харлоу. Кралица Висения посредничила за двойно бракосъчетание между дома Блекууд и дома Бракън, съперници, историята на чиято вражда продължавала от столетия, като свързала по един син от всеки дом с дъщеря от другия, за да подпечатат мир помежду си. А когато едно момиче от Роуан на служба при Ренис се оказало с дете от кухненски слуга, кралицата намерила рицар, който да се ожени за нея в Бял пристан, и друг в Ланиспорт, който бил готов да вземе копелето ѝ като хранениче.

Макар никой да не се съмнявал, че Егон Таргариен бил окончателният авторитет по всички въпроси, свързани с управляването на владението, неговите сестри Висения и Ренис останали негови партньори във властта през цялото му царуване. Освен може би Добрата кралица Алисан, жената на крал Джеерис Първи, никоя друга кралица в историята на Седемте кралства не е упражнявала толкова много влияние над политиката, колкото сестрите на Дракона. Обичайно било за краля да взима със себе си една от кралиците си където и да пътувал, докато другата оставала в Драконов камък или Кралски чертог, най-често седнала на Железния трон, и отсъждала всякакви проблеми, които ѝ се поднасяли.

Макар Егон да обявил Кралски чертог за свое кралско седалище и да поставил Железния трон в опушената дълга зала в Укреплението на Егон, не прекарвал там повече от една четвъртина от времето си. Също толкова дни и нощи били прекарвани на Драконов камък, островната цитадела на неговите предци. Замъкът под Драконовата планина бил десет пъти по-просторен от Укреплението на Егон, със значително повече удобство, сигурност и история. Завоевателя веднъж го чули да казва, че дори обичал миризмата на Драконов камък, където соленият въздух винаги миришел на пушек и сяра. Егон прекарвал приблизително половин година в двете си седалища, като разделял времето си между тях.