Читать «Носител на смъртта» онлайн - страница 65

Патрик Тили

Това подреждане бе организирано с цел да се сведат до минимум сблъсъците, които въпреки общото примирие и контролиращото присъствие на шерифи и омиротворители, винаги се разгорещяваха, щом младоците от двата рода почнеха да кръстосват външните предели на лагерите и да си търсят белята.

Тази година бе запазено същото разположение, но не само че делегациите на Д'Тройт и С'Нати бяха доста по-многобройни от обичайното, ами имаше и доста териториални маркери на племена, които досега не бяха изпращали свои делегации.

Дискретните проучвания чрез посредници установиха причината: поради някакви си вътрешни политически промени, Майсторите на желязото бяха отзовали корабите си, обичайно закотвени в Бей-сита — втория мютски тълговски пост, обслужващ племената от равнините в близост до Източните земи: бившите щати Охайо, Индиана и широкия полуостров, граничещ с езерата Ери, Хурон и Мичиган — родното място на Д'Тройт.

В резултат на временото затваряне на търговския пост, делегациите бяха пристигнали в Ду-Арута. Никой не искаше да пропусне единствената възможност в годината за размяна на обработени и сурови кожи, дрийм-кап и трева рейнбоу срещу нови ножове, арбалети, сечива, тъкани дрехи и инструменти. Естествено, винаги битуваше надеждата, че повече племена ще могат да се сдобият с пушките, които М'Кол бяха получили миналата година.

За да се разбере какво минаваше през ума на Мистър Сноу, е необходимо да се обясни, че математиката е вид наука без особена полза за Плейнфолк, особено когато ставаше дума за суми, по-големи от дванайсет — броят на пръстите и палците на повечето мюти. Открай време се приемаше, че Ши-Карго са по-многобройни от Д'Тройт, но преди това съдбовно събиране на враждуващите родове, никога не беше правено преброяване на поддръжниците им. Това означаваше и че нямаха реална представа за броя воини, които съперниците им можеха да съберат. В този конкретен случай обаче, Д'Тройт бяха получили малко помощ отвън.

През годините на търговия с мютите, семейство Яма-Шита бяха придобили широки познания за различните кръвни родове и множеството племена във всеки род. А като се има предвид влечението на Майсторите на желязото към воденето на документация, всичко това бе чинно записано в големи подробности от цял куп писари.

В някои отношения, например размера и класификацията на всяко племе, вероятно те знаеха повече за Плейнфолк от самите Плейнфолк и като всяка военна организация, разузнаваща потенциалния враг (или клиент), бяха идентифицирали отличителните окраски и териториални маркери, поставящи всяко племе в даден род и отличаващи го от съседите му.

В по-широк план, капитаните на корабите с колела знаеха относителния размер на различните родове и вероятния брой на членовете им в търговския пост. Родът Ши-Карго съдържаше 242 племена, М'Уоки — 103, а Сан'Пол — 38. Всеки от тях бе изпратил средно по 150 делегата — като общата сметка за Ши-Карго ставаше около 57 500 делегати — възрастни мъже и жени от 15 до 55 години, всички в отлично здраве и готови за бой.