Читать «Носител на смъртта» онлайн - страница 54

Патрик Тили

Малоун смръщи вежди:

— Не, но…

— Именно. Пълна загуба на време е даже да се мисли за това. Кадилак и аз вече сме го обсъждали. Точно с това започна спора и се стигна до ножовете. Аз исках да се опитам да спася Роз. Той каза, че няма начин да стане. И беше прав.

— Не казах, че няма начин — намеси се Кадилак. — Казах, че няма да рискувам живота на хората от племето си в опит да спася природената ти сестра.

— Както кажеш, Кади. Повече няма да споря с теб. Веднъж вече наруших кръвната си клетва и виж какво стана. Загубих Клиъруотър.

— И двамата загубихме Клиъруотър. Но тя не е изгубена завинаги. Тя е жива, благодарение на теб, и ни моли да я избавим!

— Не забравяш ли пророчеството? Не се ли предполага тя да отиде във Федерацията? Тя попита Мистър Сноу дали ще умре в мрака на техния свят и той рече _{s}«Не, ще живееш.»_{/s}

— Освен гадател, аз съм и летописец — отвърна Кадилак. — Аз нищо не забравям. А само гадател може да тълкува образите от камъните. Говорейки за теб, аз казах_{s}:«Той ще дойде, преоблечен като приятел, а Смъртта ще се крие в сянката му, и ще те отнесе през река от кръв.»_{/s} Не съм казвал нищо за Федерацията. Клиъруотър просто го предположи. В отговор на въпроса й _{s}«Ще умра ли в мрака на техния свят или ще доживея да видя слънцето отново_{/s}», Старецът просто каза, че ще живее. Не е говорил за тъмните градове.

— Значи не й е писано да отиде във Федерацията…

— Не и според моето пророчество. За мен образите се отнасят за периода ни в Ни-Исан. Ти дойде, дегизиран като приятел, предложи да ми помогнеш, но всъщност планираше да саботираш работата ми. — Той вдигна ръка. — Не! Не ме прекъсвай! Смъртта, криеща се в сянката ти, бе тайната ти връзка с Федерацията, която осигури устройствата, които ти използва да унищожиш Херън Пул. Касапницата около нашето бягство беше реката от кръв, през която пренесе Клиъруотър. — Кадилак се усмихна надменно — Виждаш ли как всичко си пасва?

— Да, пасва си. Добре де, попречих на работата ти. И да, излъгах Федерацията да си мисли, че съм на тяхна страна. Това беше единственият начин да ви измъкна оттам. Обещах на Мистър Сноу да направя всичко по силите си да ви спася — и го направих. Мястото ти е при племето М'Кол. И ако още си сърдит, защото те принудих да погледнеш реалността в очите, ами — голяма работа!

— Реалността, Брикман, е че Клиъруотър сега е пленница на Федерацията и държана на борда на Ред Ривър. И докато не я спасим оттам, ще си спазил обещанието към Стареца само наполовина.

— Мила Небесна майко! Кади, умолявам те, бъди практичен! Наистина, Клиъруотър не умира, но се нуждае от медицински грижи! Ето защо всички тия приказки да се щормува ешелона са пълна лудост! Тя може да бъде преместена, да, но няма да можеш да си излезеш оттам, метнал я на рамо. Тя трябва да бъде евакуирана както трябва — за предпочитане не по средата на кървава битка — и за известно време ще има нужда от лекар. Единственият човек, на когото можем да разчитаме за това, е Роз. Което означава, че и нея ще трябва да измъкнем невредима, плюс някои лекарства, превръзки и оборудване, които се намират в «кървавия» вагон.