Читать «Носител на смъртта» онлайн - страница 50

Патрик Тили

Беше подреден и удовлетворителен сценарий, но Карлстром знаеше от опит, че нещата никога не се стичаха по плана. Някъде по трасето някой винаги прецакваше нещата. Причината да се задържи толкова дълго на този пост беше, че той бе и експерт по овладяване на ситуации — изкуството на контрол върху щетите.

Разпространяването на информация бе ключов фактор в това изкуство. Никога не казвай на човек повече, отколкото трябва да знае и никога не му съобщавай лоши новини, когато добрата новина може би е току зад ъгъла. Ето защо Карлстром реши да не казва на Президент-Генерала за новата стряскаща дарба на Роз Брикман. Ако го конфронтираха, щеше да се защити — както всички изкусни администратори — щеше да каже, че чака за по-пълен доклад.

Глава 4

След кървавия сблъсък, предшестващ раняването на Клиъруотър, Стив не гореше от желание да уведоми Кадилак, че момичето се намира на борда на Ред Ривър, но когато най-накрая настигна мюта и ренегатите на Малоун, нещата не се стекоха толкова зле, колкото очакваше.

Все още съсипан от вината за своята роля в случилото се, Кадилак бе така облекчен да научи, че Клиъруотър е жива, че остави настрана факта, че е в ръцете на Федерацията. Подготвен за люта битка, Стив намери фаталистичната реакция на Кадилак за малко обезпокоителна.

Малоун, разбира се, все още се представяше за смелия водач на банда ренегати и Кадилак — макар да не гореше от желание да бъде в тяхната компания — не даваше вид да знае, че Малоун и войниците му са агенти под прикритие, или че по време на краткото си отсъствие Малоун е бил взет от скай-райдър на Еър-Мексико и закаран във Федерацията за съвещание с Карлстром и Уолис.

Стив, който беше една от главните точки в дневния ред на това съвещание, също бе в неведение за полета на Малоун до Гранд Сентрал. Уолис само бе споменал, че Карлстром е одобрил плана. Той трябваше да процедира по презумпцията, че атаката срещу Ред Ривър ще се осъществи, а последният план по операцията ще му се съобщи, когато всички фигури се подредяха на дъската.

Кадилак вече знаеше, че Стив и Роз си общуват по телепатия. Сега Стив трябваше да повтори историята заради Малоун, без да знае, че той вече е уведомен от Карлстром. А Малоун, нащрек заради недомисления коментар на Кадилак, че Стив е агент под прикритие, трябваше да си даде вид, че приема историята, докато се преструва (заради Кадилак), че тайно не му вярва!

Както Джейк Невил бе отбелязал на ешелона, измамата имаше толкова много слоеве, че беше трудно да се установи кой къде е в сценария.

Вихрушката от пресичащи се лъжи заплашваше да се превърне в ураган, който можеше да прати цялата операция по дяволите, ако не внимаваха.

Като имаше предвид характера си на нетърпящ глупости човек, която бе възприел за ролята си на ренегат, агентът с кодово име Хай-Сиера се оказа в затруднено положение, когато чу за телепатичната връзка между Роз и Стив. В ролята си на «Малоун», той не можеше просто да го отмине без коментар; от друга страна, като таен съюзник на Стив, не искаше да го изкарва твърде голяма работа. След разговора с Карлстром, той предусещаше, че тази тема ще влезе в разговора и търсеше начин да се справи с положението още с качването си на скай-ривъра за обратния полет. Реши да поддържа ниво на здравословен скептицизъм, граничещо с неверие, и щипка любопитство.