Читать «Носител на смъртта» онлайн - страница 32

Патрик Тили

— Тогава как ще се свържем с теб? — попита Уолис.

— Чрез Роз.

Досадният Невил пак се обади:

— Че защо да не използваме нормални комуникационни канали?

— Радио-ножът ли имаш предвид? Твърде рисковано е — каза Стив. — Веднъж вече ме хванаха. Ако искаме да ги закопаем здраво, трябва да ми имат пълно доверие. На път съм да го постигна. Кадилак е отделен проблем. Сблъсък на характерите. Ние сме съперници. Той иска да е по-добър във всичко, което умея аз. Нямам такъв проблем с Мистър Сноу. Той има ум като бръснач и е проницателен, но с него успях да установя така да се каже «работни взаимоотношения». Той ме харесва, а това е още една причина Кадилак да не ме долюбва. Той е ревнив.

— Как ще реагира Мистър Сноу на новината, че си изгубил Клиъруотър? — попита Парсънс. Беше седнал между Роз и Уолис.

— Ами, със сигурност ще го разглежда като проблем, но не е кой знае какво. Благодарение на Роз, поне ще мога да му кажа, че е жива и в добри ръце.

— Но дали ще подкрепи плана на Кадилак за Ред Ривър?

— Ще му се наложи. Племето няма да атакува ешелона, ако той не е там да ги предвожда.

Парсънс настоя:

— Да, но откъде знаеш, че ще го стори?

— Защото е стар. Вече е на финала и почти си е изгърмял патроните. Повелителите умират по малко всеки път, когато призовават сила. Не им се разминава безнаказано. Всеки път, когато призоват нещо наистина голямо, собственият им живот виси на косъм. Не се шегувам. Виждал съм го. Очите им са мъртви, телата им са празни обвивки. Отнема време, докато презаредят батериите. М'Колите ще се втурнат с всички сили да спасяват Клиъруотър, защото тя е наследницата на Мистър Сноу. Без повелител, те не могат да задържат позицията си на най-могъщо племе от рода Ши-Карго. Те са свършени. Ето защо той ще ги поведе срещу Ред Ривър.

Стив се усмихна:

— И като почетен член на Плейнфолк, аз ще бъда неотлъчно до него.

— Не забравяш ли нещо? — каза Невил, очевидно невпечатлен от уверенията на Стив. — Нещо, което ни каза преди малко? За твоето приятелче Мистър Сноу, Носителя на бури? Не е ли това името, което мютите дават на някой, който притежава седем от деветте така наречени Кръга на Властта?

— Да…

— Супер. Говорим за човека, който според теб може да ни издуха на майната ни. И ти предлагаш да го пуснем да си вее байрака из Ред Ривър. Сигурно си се побъркал!

— Ред Ривър няма да е в опасност. — Устата на природената му сестра беше затворена, но той чуваше как другия й глас му шепти. — Роз не е просто телепат. Тя има дарбата напълно да дезориентира ума на Мистър Сноу, да го сложи на неутрална скорост, ако щете, и той няма да може да го използва, за да призове силите от земята и небето.

— О, така ли? — сопна се Невил — И откога така?

— Защо не попиташ нея. — каза Стив.

Нетърпелив да успокои духовете, Уолис започна с помирителен тон:

— Ако това е истина, може да доведе до интересно развитие на нещата. Има ли, хмм, начин да потвърдиш твърдението, което природения ти брат току-що направи?