Читать «Носител на смъртта» онлайн - страница 18

Патрик Тили

Протестиращите имаха две искания. Първо, официално признание за съществуването на мютска магия. Ако, по държавни причини, това не можеше да бъде направено публично достояние, тогава това да бъде признато на тайно съвещание на ешелонното братство от представители на Първото Семейство. Второ, дисциплинарните обвинения срещу командир Бил Хартман и помощник-командирите на «Дамата», повдигнати от невъзможността да се преборят с могъществото на Плейнфолк повелителите, да бъдат оттеглени. Всички членове на екипажа да бъдат напълно реабилитирани и върнати на служба на предишните им постове, без да губят ранга или привилегиите си.

Нямаше клауза «в противен случай», но при 95% стачна подкрепа на обучения ешелонен персонал, Белият Дом реши да отстъпи. В набързо изготвения видео материал, излъчен само за ешелоните, Джеферсън 31-ви се съгласи с исканията на бунтовниците в рамките на 48 часа след получаването им.

Това беше безпрецедентно отстъпване — първият път, когато организиран протест не бе брутално потъпкан, но същевременно победа и за двете страни. Първото Семейство се бореше с проблема за мютската магия през последните двеста и петдесет години.

Решението да се отрече съществуването й бе взето от отдавна измрял Върховен Съвет. По онова време не представляваше кой знае какъв проблем. Само южните мюти им бяха врагове. Споменаваното тихомълком съществуване на повелители беше докладвано от ФИНТЕЛ, но в редките случаи, когато заподозираха за присъствието им, тяхната намеса не успяваше да спре напредването на Федерацията.

Затова Семейството бе заключило, че предполагаемата сила на тези личности не представлява сериозна заплаха за бъдещи операции. Опасността дойде от всевъзможни слухове и дръзки предположения за мютската магия в собствените им редици. Но вместо да прекратят всички недомлъвки по темата, налагането на санкции просто ги бе превърнало в нелегални.

С придвижването на север в територията на Плейнфолк, естеството на конфликта се промени. Дните на лесна победа бяха останали в миналото и по-раншното отричане на мютската магия бе поставило настоящите лидери на Първото Семейство в неудобна ситуация. Това беше шанса им да се измъкнат от него и да получат червена точка за усилието.

Имайки предвид последните доклади за положението в Уайоминг и Небраска, призивът да се възстановят на длъжност командир Хартман и екипажът му беше дошъл точно навреме. Отстъпването пред исканията на стачкуващите даваше възможност на Първото Семейство да доведе тайната си Операция СКУЕЪРДАНС до успешен край.

Този факт щеше да се разбере доста по-късно, а и това не означаваше, че всичко щеше да бъде простено и забравено. Хартман и помощниците му бяха катализаторът, причинил лекото недоволство да прерасне в открит бунт. Стачката може и да беше ограничена, кратка и напълно оправдана, но това си беше директно предизвикателство към неотменното право на Първото Семейство да бъде на върха.