Читать «Носител на смъртта» онлайн - страница 16

Патрик Тили

Напълно отдадени и крайно дисциплинирани, пионерското поделение бе кръстоска между поколението от корави американски морски пехотинци от Втората Световна война и Вафен-СС от същия период. Но дори и те изгубваха самообладание пред нечуваните сили на повелителя, способен да призове Седемте Кръга на Силата.

Мистър Сноу, познат като Носителят на Бури, бе такава личност — вероятно единствен по рода си сред Плейнфолк. Благодарение на усилията на Ричард и Роз Брикман, протежето на Мистър Сноу — Клиъруотър, сега бе в ръцете на Федерацията. Е, почти. И по-точно, тя се намираше в интензивното отделение на мобилната полева болница към ешелона Ред Ривър, пътуващ на юг от Небраска.

Преди Клиъруотър се считаше за потенциално по-опасна дори и от Мистър Сноу, но след като претърпя сериозни наранявания, последвани от тежка операция, сега се намираше под постоянна упойка и в краткосрочен план, докато беше на борда на Ред Ривър, не представляваше опасност да Федерацията, където екипът от учени от Лайф Инститют с нетърпение очакваха пристигането й.

Така че оставаха Мистър Сноу, повелител и летописец на племето М'Кол и другият му млад ученик, Кадилак Девил, чирак летописец и прорицател.

Тяхното залавяне (в плана се наричаше «отстраняването им от уравнението») щеше да бъде финалната фаза в Операция СКУЕЪРДАНС, ръководена от главнокомандващ Бен Карлстром.

Карлстром, близък родственик на Президента, бе оперативен директор на АМЕКСИКО, отдел на тайните служби, сформиран да изпълнява заповеди, дадени директно от Овалния кабинет, по настоящем заеман от Джордж Вашингтон Джеферсън 31-ви.

Както се изразяваха в края на 19 в., АМЕКСИКО комбинираше функциите на американското ЦРУ, Гестапо на немския Трети Райх и британските специални въздушни сили.

Разузнаване, национална сигурност, набези в стил «командо» и «законови елиминации» паралелно със, но без знанието на официалната военна полиция и военното разузнаване. Агентите му, познати като мексиканци, работеха в подземната държава, ръководена от Първото Семейство и в света на синьото небе, а съществуването му бе най-добре пазената тайна във Федерацията.

Деветте члена на Върховния Съвет официално знаеха за общата структура на организацията, но нямаха представа колко души работеха в нея, с какви ресурси разполагаше или сферата й на действие.

Единствено Джеферсън 31-ви и Карлстром знаеха цялата информация. Другите можеха само да гадаят. АМЕКСИКО беше личната армия на Президента и секретният й характер бе от първостепенна важност, защото понякога се налагаше да елиминират потенциално проблемни членове на Първото Семейство.

Вероятно за някои читатели изглежда странно, че може да съществува такава неприязън в затворена тоталитарна държава, където всеки аспект от обкръжението и военизирания живот на гражданите й бе контролиран с армейска прецизност и напълно компютъризиран още от самото начало. Но случаят беше точно такъв. Всеки читател с личен опит във военното дело или електронната индустрия ще разбере, че «армейска прецизност» и «напълно компютъризиран» са измислени понятия без особена връзка с онова, което всяка от системите може реално да предложи.