Читать «Нора Джемисин Луната, която убива 2 Засенчено слънце» онлайн - страница 275

Неизв.

Задърпа ръката и, докато Ханани се изправи, а после я поведе към Залата на Благослова. Само че Супериорът предвидливо цъфна пред тях, отправил смръщен поглед към сключените им ръце.

- Принце, Лечител Ханани си има задължения…

- Знам - отвърна Ванахомен. - И те са да се грижи за живите, а не за мъртъвците. Аз я водя там, където наистина е нужна.

Супериорът загуби ума и дума.

- Къде? - попита Ханани.

- Всеки мъж, жена и дете в този град току-що излиза от битка.

- Ами, да дойдат тук тогава - обади се Супериорът с неумолим тон. - Послушниците и Сестрите са из града, за да приберат пострадалите, които не са в състояние да вървят, а Пазителите отговарят за онези, които се противят на мира. Ще се погрижим за всички, доколкото можем - затова тя е нужна именно тук…

514

- Но вие не сте и нужни. - Ванахомен осъзна гнева в собствения си глас и разбра, че не е голям дипломат, но вече не даваше и пет пари за това. - Какво ще направите? Ще я налеете догоре със сънна кръв, за да я набутате в някоя килия, докато престане да плаче? Това въобще не и трябва!

- Ти смяташ, че знаеш подобре от всички какво и трябва - опъна се Супериорът също толкова разгорещено, но без да повишава тон. - Ние ще…

- Стига. - Ханани проговори по-тихо и от двамата, но мрачното отвращение в тона и ги сряза като ругатня. - Това няма никакъв смисъл. Супериор, моля за няколко дни почивка. Ясно ми е, че всеки Лечител е крайно необходим, но… - Тя поклати глава. - В дадения момент не мога да бъда от полза никому.

Супериорът бе хванат натясно.

- Това… ъ-ъ-ъ… не е много редно, обаче… макар да ми се струва… ъ-ъ-ъ… уместно…. и все пак…

- Благодаря - прекъсна го Ханани с невъобразима грубост. Измъкнала ръка от Ванахомен, тя се отдалечи към Залата на Благослова. Смаян не по-малко от него, Ванахомен размени със Супериора объркан поглед.

Пред самия праг на Залата Ханани спря и се обърна назад.

- Принце?

Ванахомен не успя да пребори една самодоволна усмивка. Кимна доста прилично към Супериора и забърза след Ханани.

*

Той яздеше към Яна-ян, а зад гърба му носеха на друг кон Ореола. Пред себе си държеше Ханани. Карис и Хендет несъмнено щяха да осъдят тази демонстрация. С нея не само навираше в очите на цяла Гуджааре факта, че Ханани му е любовница - боговете знаеха как ще реагират на това в Хетава, щом научат, - но като показваше благоволение към нея, вре-

515

деше сам на себе си. След неговото завръщане всяко благородно или заможно семейство в града щеше да се опита да лови риба в мътна вода, устремено към политически съюз. Изборът на първа съпруга би могъл сериозно да укрепи нестабилното му все още управление. не можеше да храни повече никакви илюзии относно Тианет. Но коя друга високопоставена жена с подходящи връзки щеше да приеме доброволно положението на първа съпруга, след като Принцът така открито парадираше с фаворитката си?

Докато яздеха по широките улици на града с армията и съюзниците подире си, а Ванахомен кимаше към събраните да го приветстват шумно или да плачат от умиление тълпи, Хана-ни май за първи път не се обезпокои за приличието. Облегната върху гърдите му, тя бе отпуснала глава на неговото рамо с отворени, но невиждащи заради някакъв вътрешен смут очи. Ванахомен не знаеше дали неговата близост и носи известна утеха, или не.