Читать «Нора Джемисин Луната, която убива 2 Засенчено слънце» онлайн - страница 266

Неизв.

След кратко мълчание - може би проверяваше дали всички части от тялото му са си по местата, - Ванахомен шумно издиша.

497

- Да благодарим на Богинята за това. - И ново мълчание. Тя долови подозрението му в безтелесното пространство. - Но защо не им кажеш сама?

Тя въздъхна.

- Не, Принце, аз не мога.

Мълчание и изненада… и внезапен страх. Той не желаеше Ханани да умира. Искаше я за себе си, но в това нямаше нищо чудно. Както я предупреди Янаса, Ванахомен държеше много здраво.

Ти сподели своята сила с мен, Ниим, когато имах нужда от нея, след смъртта на Мни-ини. Но това сега не можеш да споделиш.

- И моята душа е покварена - промълви Ханани. Гласът и прозвуча кухо в меката тъмнина. - Втори път вече убивам с ръцете, които са орисани да лекуват, и дори се насладих на чуждо страдание. Многократно престъпих своя обет. Но все така обичам Хананджа - знам своя дълг.

Гневът му накара мрака да забълбука. Опита да се превърне в нещо друго… само че волята му бе прекалено разнебитена и ужасена, за да оформи нещо конкретно. Той притежаваше силата на Бирник, но не и уменията на Бирник да я направлява.

- Не можеш да сториш това, Ханани. Забранявам…

- Нямаш право да ми забраняваш - прекъсна го тя, без да се пази повече от грубости. Уморена бе, толкова бе уморена. Всички обичани от нея бяха мъртви, а мечтите и си бяха отишли. Не бе нужно дори да преминава в Ина-Карек. Можеше да си стои тук и да остави душата си да избледнее докрай, както бе направила тази на Стихийния сънуващ. - Нищо вече не ме чака в Гуджааре.

- Върни се тогава в Мерик-рен-аферу! - избухна той. -Живей с Банбара. А аз ще кажа, че си умряла.

- Не ставай глупав, Принце. Искаш да поквариш себе си заради мен ли? И да съсипеш по този начин всичко, за което си се борил? - Той се парализира от ужас, а Ханани поклати глава. - Един Слуга на Хананджа не се плаши от смъртта. А пък аз…

498

Тя се запъна. Всичко отвътре я болеше. Проклет да бе, задето и причиняваше това. Само за себе си ли мислеше този човек? Щеше да и липсва. Не че го искаше, но така щеше да стане. И това бе още една болка, още една мъка, след всички други, които вече бяха отминали.

- Аз искам да умра - промълви най-накрая Ханани. - Моля те.

Това би трябвало да реши нещата. Ако беше свестен човек

и цивилизован мъж, трябваше да приеме. Никой гуджаареец не би пренебрегнал нечие желание за покой.

Само че Ванахомен бе наполовина варварин и наполовина луд - Принц, привикнал да става неговото, и воин, научен да налага своето. И на всичко отгоре - Бирник. Затова той я притисна с цялата сила на своята воля, а когато тя се възпротиви изненадана, произнесе името на душата и. Не за да я нарани, макар че би могъл - както би могла и тя в отговор, след като знаеше името на неговата душа. Той просто я обхвана с тази воля, обгърна я отвсякъде така здраво, че да усети неговите надежди и неговото желание също толкова ясно, колкото своите собствени.

- Няма да ти позволя - прошепна той.

- Казах ти вече, не мож…

- Аз съм Неин Аватар, в името на сенките… това не ми ли дава някакви права? Ако го сториш, ще ми причиниш същото, което ти направи Мни-ини със своята смърт.