Читать «Нора Джемисин Луната, която убива 2 Засенчено слънце» онлайн - страница 24

Неизв.

Нападенията доказваха, че продължителният застой е свършил. Шадуните бяха търговски партньори и в някои случаи съюзници на Кисуа, а сега Протекторатът владееше Гуджааре. Това затваряше в капан Банбара, чиято територия се простираше от югозападната граница на Гуджааре до крепостите на Шадун в южните планини - между две съюзени заплахи. Нищо чудно, че бяха решили да предприемат някакви мерки.

- Смяташ, че банбарци отвличат търговски стоки целенасочено - започна Сунанди, като смръщи лице след казаното от нейния гост. - С каква цел? Да направят нашата окупация на Гуджааре губещо начинание? Да предизвикат политически брожения в самата Кисуа?

- Не съм казал това. Но тактиката им говори за общ замисъл, не смяташ ли?

Това бе прекалено. Сунанди се начумери.

- Тия прости пустинни камилари не могат да го измислят чак дотам.

Най-сетне през лицето на госта премина сянка на раздразнение, мимолетна и едва забележима.

- Те не са глупави, Дже Калаве. Не ти отива да говориш подобни неща.

- Дори сънародниците ти ги наричат варвари!

- Да, но именно търговията с варвари ни направи богати - недей да забравяш това. За разлика от Кисуа, ние никога не сме допускали предразсъдъци да ни заслепяват по отношение на потенциала на тези племена или на заплахата, която могат да представляват.

53

Сунанди отпъди гнева, скръсти ръце пред гърдите си и закрачи напред-назад.

- Банбара са били прекалено горди, за да поискат подкрепа в борбата си срещу Шадун по-рано - защо да я търсят сега? И то от Гуджааре, която не е нищо повече от смирен пленник на Кисуа? Пустинните народи уважават силата - Гуджааре няма такава.

- Ако наистина вярваш в това, значи глупавата си ти - отсече жрецът.

Тя се завъртя рязко към него със стиснати юмруци.

- Гуджаарейската армия…

- Бе само част от мощта на Гуджааре, дори преди идването на кисуатците. Забравила ли си връзките ни с Изтока и със северните народи? Както сама каза, половината жина са роднини на един или друг варварски владетел. А в тази земя съществува и военна каста, в огромната си част съставена от родени воини, които седят със скръстени ръце и са обзети от ярост, откак армията бе разпусната. Това бе голяма грешка от ваша страна - представа нямаш какво струва на Хетава да държи тези мъже кротки. И градската стража, и частните отряди, наемани от аристокрацията за охрана на техните владения… и самия Хетава. Имаш ли някаква представа на какво са способни моите другари, ако решат да се надигнат? Само Пазителите…

Той поклати глава, прехвърли и двата си крака откъм вътрешната страна на балкона и се наведе към нея. Сунанди преодоля с усилие порива да се дръпне назад. Предполагаше се, че Бирниците не изпитват силни чувства, но Ниджири винаги си беше бил особняк.