Читать «Нора Джемисин Луната, която убива 2 Засенчено слънце» онлайн - страница 14

Неизв.

Ванахомен също се отпусна, поуспокоен.

- Е, тогава? Глупак или гений?

- Гений в никакъв случай.

- Но не и пълен глупак?

- Бог да ни е на помощ, не, не си глупак. Макар че щях да си живея много по-безгрижно, ако беше - нямаше да те търпя нито миг.

Ванахомен премести празната паница встрани, кимна по навик за благодарност към роба, а след това стана и хвана рамото на стареца.

- Обещал съм да те направя крал сред кралете, Унте. Не си ли струва да ме търпиш заради това?

Но Унте поклати глава и каза:

- За да успееш, трябва да останеш жив, Вана. Не заспивай дълбоко тази нощ.

Отпратен по този начин, Ванахомен се изправи и си тръгна. Докато прекосяваше лагера, отново устреми поглед напред,

34

този път по-скоро от предпазливост, отколкото от гняв. Повечето участници в набега бяха негови поддръжници и не жалеха особено за убития Вуджег. Но пък щяха да искат да говорят с него - да узнаят плановете му или го поздравят за решителността, да му засвидетелстват вярност. Един-двама несъмнено щяха да му предложат гостоприемното си огнище за през нощта, макар той по принцип да отклоняваше подобни покани, за да не го обвинят, че има любимци. В момента не жадуваше нищо друго, освен собственото си ложе и покоя на сънищата, но преди това трябваше да се погрижи за камилата - никой достоен банбарец не би легнал, без да е сторил това. И понеже не принадлежеше към племето, спазването на правилата бе още по-важно.

Когато стигна мястото под платото обаче, завари Лае-ка вече разседлана, а кремавата и козина - грижливо разресана до чисто. Дъвчеше кротко някакъв шубрак и пръхна приветствено към него, като дрънна гердана от амулети, който и бе нанизал самият той. Чул този шум, Езак надникна иззад задницата и и му се усмихна.

- Знаеше, че ще се върнеш. Откак те няма, тази приятелка не престана да бие с копито и да пръхти. Много е нетърпелива.

Ванахомен се засмя и отиде да почеше коравото чело на камилата. Тя приближи още повече глава към ръката му - искаше още.

- Не е ли като жена? - промълви стопанинът и, като продължи да я чеше.

- Така си е! Е… - Езак се огледа за евентуални слушатели. - Сърдит ли е старецът?

- Не. Всичко му е ясно.

Езак въздъхна с облекчение - диханието му надигна за миг булото пред устата му. - Очаквах това, ама все пак…

- Каза ми да бъда нащрек. Сякаш имам нужда от предупреждение. - Докато Ванахомен чешеше ушите на Лае-ка, погледна назад към лагера. Повечето групички се бяха разпилели, сякаш смъртта на Вуджег и одобрението на Унте бяха сложили край на всички спорове. Едничката останала компания - тази

35

на убития Вуджег - шушукаше около своя лагерен огън. Ванахомен не се притесни особено от това, защото Вуджег бе най-умният и смелият измежду тях - без него другите не представляваха сериозна заплаха. Но все пак щеше да послуша Унте и да внимава.

- Хайде, лакомнице такава, разкарай се вече. - Той плесна Лае-ка по плешката и животното му хвърли последен жален поглед, преди да се упъти неохотно към останалите коне и камили. - Почини си добре, Езак.