Читать «Не повертайся спиною до звіра» онлайн - страница 54

Тетяна Ковтун

Але таке редакторське ноу-хау обернулося проти самої газети, оскільки врешті-решт вилилось у купу помилок і штрафні санкції з боку друкарні. Терпець Чубенкові увірвався, коли компетенція Валерії поширилася на тонкощі ринку програмних продуктів. Адже до будь-якої публікації, де бодай згадувалося про «закордон», вона вважала за необхідне вносити свої корективи. Найбільшою прикрістю стало те, що Каперс викреслила один нуль у цифрі, яка вказувала середню ціну ліцензійного програмного продукту. Відповідно, було помітно занижено втрати ринку. Фахівці таку публікацію мали б зневажати як вкрай некомпетентну. Студент звернувся до редактора з проханням втрутитися в справу, поки ще можна було виправити помилку, але марно.

«Яке дикунство!» — обурювався Женя.

За самими лише лазерними дисками відкривається суцільне «задзеркалля» вищої економічної політики. Саме на той час Сполучені Штати взялися вказати українським нелегальним виробникам цієї продукції на їхнє місце. Та до виробників належав дехто зі спонсорів Чорняти… Наступного дня редактор несподівано дав своєму старанному кореспонденту прочухана. Мовляв, занадто він пхає носа у вищу економічну політику, замість того, щоб займатися простими речами, ближчими простим людям, як то: плата за оренду у столиці, розмір податку на прибуток громадян, ціни на харчі та бензин…

Ще за тиждень зі шпальти номера зняли інтерв’ю Чубенка про відмивання брудних коштів у вітчизняній банківській системі. Вимоги до молодого працівника ставали дедалі жорсткішими. Від нього чекали щодня свіжої ексклюзивної інформації в номер, самостійної аналітики і комерційно вигідних матеріалів з конкретних підприємств.

Євгену не писалося. Він сидів за ввімкнутим комп’ютером і замість того, щоб працювати, з досадою перечитував останній абзац свого «зарубаного» матеріалу. «В усіх країнах існує контроль над іноземними інвестиціями. Прийнятними вважаються десять відсотків. Сьогодні в Україні прямі та непрямі іноземні інвестиції становлять приблизно половину коштів, зосереджених у банківській системі. Але це становище ще не є критичним. Головне, щоб це явище не поширилося на всю національну економіку. Адже коли вона стане іноземною, то говорити про Тараса Шевченка і Лесю Українку не доведеться».

Що в цьому було далеким від «простого» читача?!

Розділ другий