Читать «Не повертайся спиною до звіра» онлайн - страница 194

Тетяна Ковтун

Але нардепи не збиралися прощати Нацбанку ні копійки втрачених грошей і заходилися трусити заступника голови, мов грушу, ніби це могло зарадити нечуваному падінню гривні.

— Найперше до цього спричинився дисбаланс торговельного сальдо — дванадцять мільярдів доларів, — почав заступник. — Свою роль відіграло подорожчання імпортного газу й скорочення попиту на український метал.

— А навіщо було відкривати кордон для всілякого іноземного непотребу? Перетворили Україну на величезний смітник! — вигукнув з місця народний депутат від компартії. — Все робиться тільки задля наживи банкірів…

Взаємні обвинувачення вже не цікавили Настю. Проте її вразив своєю пронизливою прямотою недавно обраний спікер. Значну частку провини за виникнення фінансової кризи він поклав на парламент, який упродовж останніх років практично не працював. Запам’ятався його гострий вислів: «Народні обранці обслуговують у Верховній Раді конфлікти, що точаться за її межами». Таку саму думку Невінчана три роки тому чула від Григоришина, тільки говорив він тоді про економіку. Що ж, виборча система за партійними списками зробила свою справу.

Намагаючись бути непоміченою, Анастасія залишила парламент. Кількасот метрів — і вона бічними дверима увійшла до конференц-зали Нацбанку, де вже почалася нарада. За величезним круглим столом сиділи зо два десятки провідних банкірів. Борис Шевченко саме розпочав свій виступ. Голова ради Нацбанку, за звичкою, жваво жестикулював.

— Я цілком підтримую лінію, яку виробило правління. Але потрібно, щоб контроль у нашій роботі був жорстким, — сказав він, шанобливо повертаючись усім корпусом до колег, які слухали його з доволі кислими обличчями.

Потім головуючий звернувся до керівників комерційних банків.

— Весь перший транш Міжнародного валютного фонду спрямовано на підтримку банківської системи. Але замість того, щоб кредитувати виробництво, ви придбали на ці кошти долари і перепродували їх за завищеним курсом. Прибутки та борги вивели за кордон. Усі ваші облігації державної позики вже в заставі. Залишились акції, які скоро нічого не будуть варті. Під що надавати вам рефінансування?

— Але шість наближених до влади банків отримали рефінансування без проблем. Особливо легко гроші дісталися «Скарбам», — мовив чоловік у білосніжній сорочці із золотими запонками.

Гладеньке обличчя, ніби щойно із косметичного салону, спотворила крива усмішка. Та репліка відомого фінансиста нікого не зачепила — він не сказав нічого нового. Уже кілька тижнів істеблішмент із завмиранням серця спостерігав за тим, як один із найбільших комерційних банків змінював господаря. Ним став скандально відомий співвласник фірми з продажу імпортного «блакитного палива». Той самий швейцарський трейдер, чиїми контрагентами були газотранспортні компанії двадцяти європейських країн.