Читать «Не повертайся спиною до звіра» онлайн - страница 178

Тетяна Ковтун

— Кому шампанського? — запропонував Чубенко, відганяючи непотрібні зараз думки.

Ростислав заперечно похитав головою, взявся за склянку з томатним соком. Простягла свій фужер лише Настя. Настав час десерту.

— Схоже на те, що це пляшка на двох, — у господині знайомо заграли ямочки на щоках.

Дівчина трохи захмеліла й була схожа на грайливе кошеня. Євген не зводив з неї погляду.

«Здається, я не помилилася, коли запросила його сюди», — Хопрова очима вказала Завадському на двері.

— Ти щойно з Петербурга? — запитав він, переходячи з Діною до бібліотеки. — Що там чути?

Жінка неквапно перейшла у протилежній бік кімнати, сіла на диван і вже звідти озвалась:

— Я так довго була інфікована Росією, що в мене виробилися антитіла.

Завадський знав про Дінин швидкоплинний роман з якимсь московським бізнесменом та її істеричні намагання відновити той шлюб. Хопрова не приховувала, що багато розробок запозичує у російських колег, й це давало привід для сумнівів у її щирості. Завадський і тут прикипів до книжкової шафи, витяг том навздогад і втупився в нього.

— Але ж Петербург, як кажуть самі його мешканці,- не Росія, — кинув нарешті недбало.

— Атож, — не менш ліниво відповіла Діна, — але це рідне місто нинішнього глави держави.

Ростислав закрив книгу і ковзнув поглядом по круглих колінах жінки. Мимоволі позаздрив своєму Чизі, який вмостився на них із самовпевненістю досвідченого донжуана.

— Відчувається наближення виборів? — Завадський знову втупився в сторінку, нічого в ній не бачачи.

— Трохи є, але доволі спокійно. Люди ніби приспані. Усім відоме ім’я наступника. Несподіванок від нього не чекають. Буде, як раніше. Можливо навіть, гірше стане. Газ для Європи у Росії ще довго розглядатимуть як знаряддя геополітики. Я більш ніж упевнена, що новий президент зробить це своєю фішкою, і йому тільки аплодуватимуть, — повільно думаючи ніби про щось інше, говорила Хопрова. — А нам ще буде клопоту й клопоту з тим транзитом. На всіх їхніх телеканалах — шалена антиукраїнська пропаганда. Переконують простих росіян, що Київ крав, краде і буде красти «блакитне паливо» й заслуговує на найжорстокішу політику. Всі вірять…

— А що каже російська опозиція? А Європейський Союз?

— Опозиція сидить тихо під віником або ж обережненько домовляється з владою про межі своїх компромісів. А стосовно впливу на російську політику з боку Європи — для цього вона надто роз’єднана. Не варто сподіватися, що Євросоюз виступить єдиним фронтом проти «загазованого» курсу Кремля. Посміливішають хіба що окремі країни, для яких російське «блакитне паливо» — лише додаток до основних енергетичних ресурсів. А ось Німеччина, яка цілком сидить на російській трубі, поза сумнівом, стоятиме на боці офіційної Москви, — Діна позіхнула, даючи зрозуміти, що час би вже перейти до цікавіших тем.