Читать «Не повертайся спиною до звіра» онлайн - страница 151

Тетяна Ковтун

Вогники рідного Первомайська, що замиготіли у вікнах, змусили на якийсь час відволіктися від невеселих роздумів. Повернулася на роботу значно веселішою, і не без причин. Вікенд з виїздом на природу таки допоміг познайомитися з молодим неодруженим бізнесменом, ще й на мерседесі. Звісно, ще було невідомо, як усе складеться надалі, але Дана вже мріяла про весілля. Підійшла до дзеркала, що висіло над столом у Євгена, помилувалася собою. Обличчя — ніби росою вмите, рожевіють щічки… Що то воно — кілька днів відпочинку, ковток свіжого повітря! Зачіску зробила ще перед пікніком, а й досі нічого собі, їй пасує оцей мальовничий безлад на голівці…

На порозі став Євген. Дани задерла підборіддя.

— Планується прес-конференція заступника міністра, — промовила з холодком, неохоче відвертаючись від дзеркала.

— З якого приводу? — байдуже поцікавився Чубенко, знімаючи куртку та вішаючи в шафу.

– Та ні з якого. Так, загальні питання.

Сливка злукавила. Міністерський захід був вимушений — скандал розгорівся навколо виплат за декретними відпустками. Першого віце-прем’єра, який одночасно був і міністром фінансів, давно дратувала масштабність цих витрат. Саме він шокував молодих матерів заявою про намір запровадити суворі обмеження на виплату допомоги і виявився в цьому напрочуд послідовним. Якби так дбали про надбавки, як про урізування! Словом, невдовзі далося взнаки недостатнє фінансування цієї бюджетної програми. Міністр не наважився вийти до журналістів, послав заступника.

Ведуча одного з провідних телеканалів, добра Данина знайома, перша підняла руку:

— Яким чином будуть обстоюватися права майбутніх матерів у новому Трудовому кодексі? Адже за кілька місяців, у серпні, парламент має розглянути цей законопроект…

— Я вважаю, — сказав Михайло Данилович, — що молоді вагітні жінки на робочому місці повинні виконувати свої обов’язки в повному обсязі.

Залом побігли стишені репліки, журналісти перезиралися.

— Якщо жінка не справляється із своїми обов’язками, — вів далі Галіза, — роботодавець повинен мати право її звільнити. І наше міністерство наполягає, щоб така позиція була відображена в новій редакції Трудового кодексу. Це відповідає європейським нормам.

У конференц-залі, якщо не рахувати телеоператорів, сиділи здебільшого жінки, виняток становили тільки телеоператори. Але заступник міністра не збирався пом’якшувати сказане. Сливка зблідла в передчутті катастрофи. Та Михайло Данилович закусив вудила. Тепер уже не тільки слова, а й жести його свідчили про нетерпиме ставлення до порушниць трудової дисципліни, хоч ким би вони були.

— Так, я не обмовився. Незалежно від свого фізичного стану, кожен працівник, в тому числі й жінка, повинен виконувати виробниче завдання. Будь-яке послаблення дисципліни завдає збитків підприємству. Тому ми будемо вимагати, щоб ця норма була закріплена в законі.

Галіза обвів залу поглядом.

— Поки що ж діє інша норма закону, відповідно до якої роботодавець не має права звільняти вагітну жінку. Багато власників підприємств цим не задоволені, але вимушені виконувати приписи. Прийняття нової редакції Трудового кодексу нарешті покладе цьому край.