Читать «Науково-фантастична пов╕сть "Програм╕ст".» онлайн - страница 37

Владимир, Безверхняя Безверхний

Олег зупинився б╕ля наступного прац╕вника.

- Саме В╕ктор Афанас╕╓вич ╕ забезпечу╓ безпереб╕йне постачання енерг╕╖. В╕н керу╓ групою, яка розробила принципи холодного термоядерного синтезу. Вони знайшли ╕ синтезували чудо-матер╕ал, який при насиченн╕ воднем, або ╕ншими газами в певному режим╕ да╓ можлив╕сть проводити контрольован╕ термоядерн╕ реакц╕╖. Тому для нас проблема енерг╕╖ на далеку перспективу вир╕шена.

- Михайло Петрович, - Олег вказав на сивуватого чолов╕ка рок╕в п'ятдеся-ти, - цар супутник╕в ╕ нового виду випром╕нювання, яке ми назива╓мо сп╕-нарним полем. Якщо коротко, то будь-яка елементарна частинка характери-зу╓ться трьома фундаментальними властивостями: масою, зарядом ╕ сп╕ном. Маса народжу╓ грав╕тац╕йне поле, заряд - електромагн╕тне поле, а сп╕н, як ми виявили ╕ заф╕ксували вперше, ╓ причиною виникнення нового виду поля - сп╕нарного. Михайло Петрович фактично контролю╓ рух ус╕х супутник╕в Земл╕ ╕ легко зчиту╓ ╕нформац╕ю, якою вони обм╕нюються. Тому ваша впев-нен╕сть, Мар╕, що саме ви контролю╓те супутники ╕ ядерн╕ заряди держав - це ╕люз╕я, оск╕льки сп╕нарне поле потужн╕ше за електромагн╕тне, воно ╓ б╕льш складним проявом ╓диного поля, яке ми ран╕ше розд╕ляли на грав╕тац╕йне, електромагн╕тне й ╕нш╕ види пол╕в. Ми ╕нколи коригу╓мо траектор╕ю супут-ник╕в б╕ля Земл╕, а також тих, як╕ виходять за меж╕ сонячно╖ системи, якщо ╓ небезпека з╕ткнення з астеро╖дами чи ╕ншими предметами. А в центрах уп-равл╕ння польотами р╕зних держав це сприйма╓ться як в╕дхилення в╕д фунда-ментальних закон╕в руху. На жаль, ми не можемо пояснити д╕йсну причину.

- Як ви можете керувати ус╕ма супутниками, коли безпосередньо над вами розм╕щена лише невелика ╖х частина? - запитала Мар╕. - Решта для вас недосяжна ╕ розташована з ╕ншо╖ сторони Земно╖ кул╕.

- Сп╕нарне поле - це абсолютно новий вид поля, - говорив Олег, - який

пронизу╓ Земну кулю, як бутерброд, не втрачаючи нав╕ть процента ╕нтен-сивност╕. Тому для нас абсолютно не важливо, з яко╖ сторони планети знаходиться супутник. Потр╕бно набрати т╕льки код (вс╕ супутники пронумерован╕) ╕ ми повн╕стю його контролю╓мо.

Олег п╕д╕йшов до комп'ютера ╕ набрав код Л-25.

- Це секретний супутник держави, яка розм╕стила на ньому ядерн╕ бо╓го-ловки ╕ ман╕акально готу╓ться до ядерно╖ в╕йни. Ми вже втрет╓ забира╓мо ракети з ядерними бо╓головками ╕ в╕дправля╓мо на М╕сяць. Зараз я про-демонструю це тоб╕.

На мон╕тор╕ з'явився напис : "Супутник Л-25 чека╓ наказу".

"Розрахувати траектор╕ю польоту супутника на М╕сяць ╕з точкою приземлення в кратер╕ Гагар╕н. Координати знайти в баз╕ даних С╕т╕компу," - написав Олег.

П╕сля вводу координат з'явився напис: "Траектор╕я розрахована. Супутни-ку потр╕бен початковий ╕мпульс за шкалою Михайловського сто одиниць. П╕дключити силовий пром╕нь ╕з м╕ста С╕т╕комп задано╖ енерг╕╖. Так, чи н╕?"

Олег натиснув клав╕шу "Так" ╕ на мон╕тор╕ можна було бачити, як силовий пром╕нь з Земл╕ д╕став супутник, який пов╕льно почав рухатися по траектор╕╖, що була зображена пунктиром ╕ ховалася на зворотн╕й сторон╕ М╕сяця.