Читать «Науково-фантастична пов╕сть "Програм╕ст".» онлайн - страница 35

Владимир, Безверхняя Безверхний

- Доля Альфа-цив╕л╕зац╕╖ занадто важлива для людства, - звернувся Олег до член╕в Ради Правл╕ння. - ╤ просто так так╕ питання не вир╕шуються. Ваш╕ доводи не схилили мене н╕ до одн╕╓╖ з позиц╕й. Мен╕ потр╕бен час. Я повинен б╕льш глибоко познайомитися з ними.

- ╤ ми чу╓мо це в╕д вас? - вигукнув Марко Бенедиктович. - Вам треба нагадати минуле? - В╕н митт╓во почав клацати мишкою ╕ на екран╕ комп'ютера у центр╕ зали один за одним почали виникати еп╕зоди, про як╕ Олег не забував н╕коли: перша зустр╕ч з Клатроном, розмова з Мар╕, конфл╕кт з Клатроном, дал╕ - двоб╕й з Протером. - Вони прагнуть п╕дкорити нас! Вважають мурахами, як╕ можуть безбол╕сно зникнути з лиця земл╕! ╤ ви см╕╓те захищати ╖х?

- Вас не хвилю╓ те, що за останн╕ хвилини нашого зас╕дання ситуац╕я може кардинально зм╕нитися. Якщо на м╕сто буде вир╕шено нанести ядерний удар, н╕хто не залишиться в живих. М╕ж ╕ншим, ваша улюблена Мар╕ не постражда╓, бо вона - це частина ╖хнього св╕ту. Вам це добре в╕домо. Якщо на те буде ╖╖ воля, то ╕ вас вона вряту╓, в╕зьме у св╕й св╕т, як ц╕каву ╕грашку. А ╕нш╕?! Що буде з ними? - кричав Джек Фрейд╕.

- Ви не ма╓те жодних п╕дстав засумн╕ватися у мо╖й в╕дданост╕ кожному мешканцю нашого м╕ста ╕ наш╕й справ╕, - в╕дпов╕в Олег. - Але я хочу поговорити з Мар╕ ╕ показати ╖й вс╕ об'╓кти С╕т╕компу. Т╕льки тод╕ я зможу винести остаточне р╕шення. Ось моя в╕дпов╕дь.

- Це заборонено! ╤сну╓ ╕нструкц╕я, яку ви сам╕ розробили ╕ зм╕нити ╖╖ не мо-жна! - нагадав Василь Семенович.

- Я наказую в╕дчинити секретний сейф, код до якого розм╕щений у файл╕ Х, ╕ д╕стати з нього конверт, - спок╕йно сказав Олег. - Цей файл створювався окремо у надзвичайн╕й секретност╕. Зараз саме така ситуац╕я, коли потр╕бно скористатися останн╕ми доказами.

За хвилину до зали занесли конверт ╕ знявши захисне поле, в╕дкрили його.

- Секретна ╕нструкц╕я N120, - прочитав В╕льгельм Тимурович. В╕н подиви-вся на Олега, а пот╕м обв╕в поглядом вс╕х присутн╕х.

На трьох екранах з'явився повний текст ╕нструкц╕╖, який був прочитаний уголос:

" Голов╕ Ради Правл╕ння нада╓ться право за його бажанням знайомити ╕нший вид розу- му з об'╓ктами в м╕ст╕ С╕т╕комп. Щоб убезпечити людей ╕ застерегтися в╕д насл╕дк╕в, ╕сну╓ ╕нструкц╕я N135, яка п╕дляга╓ розсекре-чуванню ╕ негайному виконанню через 12 годин п╕сля завершено╖ екскурс╕╖."

У зал╕ запанувала тиша.

- Олегу ╤горовичу, ви впевнен╕, що це ╓диний правильний виб╕р? - запитав Василь Семенович.

- Я переконаний в цьому, - в╕дпов╕в Олег. - Кр╕м того, ви будете сканувати всю ╕нформац╕ю, яку Мар╕ передаватиме. Отже, ризик ми зводимо до м╕н╕му-му.

- У вашу в╕дсутн╕сть у нас в╕дбулися деяк╕ зм╕ни. Докладний зв╕т про них лежить на вашому стол╕. Але, мабуть, ви не встигли з ним ознайомитися.

- Що трапилося?

- Ми не можемо розшифрувати ╖х енергетично-╕нформац╕йне кодування. Ми зна╓мо т╕льки те, що в╕д дво╖чно╖ системи вони перейшли до абсолютно ново╖, нам не в╕домо╖.

Олег зхрестив на грудях руки ╕ якийсь час напружено думав.

- Захист нашого м╕ста досить потужний, - сказав в╕н. - Останн╕ розробки системи контролю не дозволять Мар╕ взагал╕ н╕чого передати за меж╕ С╕т╕компу. Вона у повн╕й наш╕й влад╕, тому я не в╕дм╕няю сво╓ р╕шення. Екскурс╕я в╕дбудеться ╕ т╕льки п╕сля цього я оголошу свою точку зору щодо майбутнього Альфа-цив╕л╕зац╕╖. А зараз зас╕дання Ради Правл╕ння оголошую закритим.