Читать «Науково-фантастична пов╕сть "Програм╕ст".» онлайн - страница 33

Владимир, Безверхняя Безверхний

- Нам потр╕бен був м╕сяць, лише один м╕сяць, - Олег дивився на Мар╕, не в╕дводячи погляду. - За цей терм╕н ми повинн╕ були повн╕стю зак╕нчити розробки безпечно╖ стерил╕зац╕╖ Земл╕, головна мета яких: м╕н╕м╕зувати людськ╕ жертви. Ми передбачали, що ви могли почати безкровну агрес╕ю, тому я мон╕торив мереж╕, щоб заф╕ксувати можливий контакт. Ми також розум╕ли, що наймов╕рн╕ше ви вийдете на контакт з╕ мною. Я захистив св╕й мозок в╕д сканування. М╕й захист став для вас приманкою.

- Ти не можеш знищити нашу цив╕л╕зац╕ю, - сказала Мар╕.

- Тепер вже можу. Просканувавши тв╕й ╕нформац╕йний кокон, я думаю, наша робота зак╕нчиться не за м╕сяць, а за день. Але питання стерил╕зац╕╖ в╕д Альфа-цив╕л╕зац╕╖ (так ми вас назива╓мо) буду вир╕шувати не т╕льки я, - сказав Олег. - Кр╕м того твоя повед╕нка теж буде впливати на прийняття р╕шення. А зараз у нас заплановане зас╕дання Ради Правл╕ння, п╕сля якого я зустр╕нусь з тобою. Ми дуже обмежен╕ в час╕. До зустр╕ч╕.

Олег швидко обернувся й п╕шов до виходу. Т╕╓╖ ж мит╕ до лаборатор╕╖ ув╕йшли озбро╓н╕ люди ╕ знову утворили навколо Мар╕ сяючий кокон. Вона не чинила опору, безсило п╕дкоряючись дол╕.

"Наша цив╕л╕зац╕я вважала себе вершиною могутност╕, - думала Мар╕, спо-стер╕гаючи за людьми, як╕ пильно охороняли ╖╖, - але все це було ╕люз╕╓ю."

Мар╕ стало страшно. Вона згадала, як ╖х Рада (за специф╕кою ╖х Рада склада╓ться з ус╕х член╕в Альфа-цив╕л╕зац╕╖) впала в ейфор╕ю в╕д могутност╕ ╕ повного контролю над людьми. Хоча були голоси, ╕ вона належала до них, як╕ стверджували, що зустр╕ч двох розумних св╕т╕в повинна зак╕нчуватися сп╕впрацею, а не п╕дкоренням одного виду ╕ншим, оск╕льки п╕дкорення неминуче повинно привести до в╕йни, п╕сля яко╖ не буде н╕кого.

"В╕йна... В╕йна... - пульсувало у не╖ в голов╕. - ╤ п╕сля в╕йни не залишиться н╕кого: н╕ нас, н╕ ╖х. Розум буде знищений."

Вона згадала професора Альдренауса, теор╕я якого п╕дводила до цього ре-зультату. Рухатися Мар╕ не могла, а тепер ╖й ставало важко думати.

"М╕н╕м╕зують енерго╕нформац╕йний обм╕н," - подумала Мар╕ ╕ ╖╖ св╕дом╕сть затягнулася туманом.

Розд╕л 13.

Рада Правл╕ння.

Олег впевнено ув╕йшов до прим╕щення, яке нагадувало кол╕зей. П╕днявся у ложу Голови Ради Правл╕ння ╕, обв╕вши поглядом присутн╕х, зайняв ╖╖. П╕вко-лом праворуч ╕ л╕воруч в╕д нього розм╕стилося ще ш╕стнадцять лож, в яких сид╕ли члени Ради Правл╕ння. Напроти ложи Олега була чудова панорама м╕ста С╕т╕комп. В самому центр╕ зали на п╕двищенн╕ стояв потужний комп'ютер. Три плоских екрана, з'╓днаних м╕ж собою, в╕дображали все, що в╕дбувалося тут.

Олег п╕дв╕вся ╕, звертаючись до член╕в Ради Правл╕ння, мовив:

- Сьогодн╕ ми повинн╕ розв'язати одне ╓дине питання: бути чи не бути Альфа-цив╕л╕зац╕╖. Прошу кожного з вас, наймудр╕ших людей планети, добре зважити вс╕ "за" та "проти" ╕ т╕льки тод╕ виносити р╕шення. На карту поставлено майбутн╓ нашо╖ Земл╕, заради якого багато рок╕в працювали найкращ╕ вчен╕. Ми обмежен╕ в час╕, тому в╕дкладати прийняття р╕шення не можна, адже ми на меж╕. Дал╕ - або св╕тло, або темрява.