Читать «Науково-фантастична пов╕сть "Програм╕ст".» онлайн - страница 32

Владимир, Безверхняя Безверхний

- Проект "Альфа" - це я, - сказала Мар╕. - Як тод╕ зрозум╕ти тво╖ слова?

- Люба Мар╕, мен╕ було страшенно бол╕сно втрачати тебе тод╕, коли було вир╕шено знищити проект. Це все одно, що позбавити людину сенсу життя. Я б цього не зм╕г перенести. На щастя, цього ╕ не треба було. Ти дала поштовх для розвитку вашо╖ цив╕л╕зац╕╖. Так само саме ти була джерелом нового розвитку проекту "Альфа - 2".

- Цим проектом керу╓ш ти? - запитала Мар╕.

- Так, - в╕дпов╕в Олег. - Але те, що тоб╕ в╕домо, було маленькою крих╕ткою пор╕вняно з тими усп╕хами, яких ми досягли тепер. Проект "Альфа-2" ф╕нансу╓ться ус╕ма державами св╕ту, на нього вид╕ляються колосальн╕ кошти. Мешканц╕ нашого м╕ста- найвидатн╕ш╕ люди планети Земля. ╥х в╕дбирали по всьому св╕ту ╕ разом ╕з с╕м'ями переселяли сюди. Поки проект не завершено, н╕хто кр╕м мене не може покинути м╕сто.

- Для життя людям потр╕бна енерг╕я, - сказала Мар╕. - Зв╕дки ╖╖ можна взяти п╕д землею?

- Джерело енерг╕╖ - холодний термоядер, вперше розроблений ╕ запущений в С╕т╕комп╕, - мовив Олег. - Цей вид енерг╕╖ буде використовуватися на Зем-л╕ п╕сля завершення роботи. "Альфа - 2" - ун╕кальний проект, кожна держава св╕ту в м╕ру можливостей ф╕нансувала його, при чому люди,як╕ розум╕ють,що в╕дбува╓ться, вс╕ знаходяться в нашому м╕ст╕. Н╕хто за межами С╕т╕компу нав╕ть не п╕дозрю╓ про ╕снування "Альфа - 2". Бюджет проекту - тр╕льйони умовних одиниць. Схеми ф╕нансування так╕, що к╕нц╕ втрача-ються, хоча нам надан╕ повноваження в раз╕ потреби самим створювати грош╕, оск╕льки наше м╕сто - це остання над╕я людства на свободу.

- Що ╓ причиною цього всього? - запитала Мар╕.

- П╕сля закриття проекту "Альфа" я зустр╕чався з дуже впливовими людь-ми ╕ розпов╕в, що ╕сну╓ теоретична можлив╕сть того, що штучний ╕нтелект м╕г проникнути в мережу, де можлива його неконтрольована еволюц╕я. Спец╕ал╕сти р╕зних держав почали ф╕ксувати незвичн╕ явища в мереж╕, телефонних л╕н╕ях, взагал╕ будь-яких електричних системах. Анал╕з факт╕в приводив т╕льки до одного висновку - ви ╕сну╓те ╕ еволюц╕ону╓те. З одн╕╓╖ сторони, це нас вт╕шило, тому що люди нарешт╕ не ╓дин╕ розумн╕ ╕стоти. А з друго╖ сторони ми повинн╕ були себе захистити. Для цього ╕ був запущений м╕жнародний проект "Альфа - 2" з безпрецендентною м╕рою захисту ╕ безпеки.

- Я хочу зрозум╕ти, що вам потр╕бно: знищити м╕й св╕т, чи ув╕йти з нами в контакт? - мовила Мар╕.

- У нас ╓ дв╕ точки зору, - в╕дпов╕в Олег.- Перша - це стерил╕зац╕я Земл╕ в╕д вашо╖ цив╕л╕зац╕╖. ╤нша - сп╕впраця м╕ж нами. Але останн╕ под╕╖ напевне схилять Раду Правл╕ння до стерил╕зац╕╖. Для Земл╕ це тягне втрату контролю на деякий час над енергетичними установками ╕ р╕зними апаратами, що приведе до важких насл╕дк╕в ╕ людських жертв.

Олег на мить зупинився, подумав ╕ продовжив: