Читать «Митар печер господніх» онлайн - страница 70

Галина Тимофіївна Тарасюк

— Та про яке скажете, і про кого скажете… і як скажете, тільки поможіть… Це ж теж у ваших інтересах… Бо забудуть! Ви ж подивіться, що робиться!

Помітивши, що при цих словах головний поступовець зайнявся рум'янцем, як ружа майова, змінив тему:

— А ні, то є інша задумка — зняти фільм про Олену Телігу. Її коротке, як спалах, життя, вражаюча доля, її мужність, поезія, врешті, юність і врода!.. Боже, що ще треба для прекрасного дешевого і водночас касового фільму?! Глядач скучив за харизматичними постатями, за романтичними героями… Подивіться, який успіх мала стрічка «Фріда»! А з яким захватом дивляться наші жінки ніякі, ну ніякі фільми про голлівудських бозна-коли забутих зірок! А це… це такий матеріал! Петербург, Чехія, воєнний Київ! Безжурна юність, просвітлення національною ідеєю, рішення вернутись в Україну і… смерть! Трагічна своєю безглуздістю! І Вона її приймає! Бо не визнає компромісів! Ради торжества ідеї! Повторюючи подвиг Ісуса Христа! Ради нас з вами!.. Уявляєте, який це буде удар по нинішніх фарисеях і зрадниках?! І який приклад для молоді!.. Зневіреної, розтлінної… Бабин яр! До речі, євреї вже знімають фільм — про долю звичайної жінки, яка волею випадку вирвалась із фашистських лабет і зосталась жива. А Теліга — вона незвичайна. Вона — легендарна, знакова, і про неї мають знати!

І тут Мирон мало не завив вовком — в кабінет ввірвався просолений морськими вітрами дублер легендарного Довбуша. Розуміючи, що всім його планам хана, Мирон гукнув, як серед моря:

— Кажіть щось, або так, або ні!

— Треба подумати, порадитись… Я від'їжджаю завтра в тур по Америці, буду там питати… З Центральною радою пораджусь… Заходьте… за місяць…

Слова чолового поступовця потонули і громоподібному голосі буремного адмірала… І тут Волинця осінило: вхопивши хирлявого і оторопілого з несподіванки Козлорожина на оберемок, майже виніс його за двері. І доки той не прийшов до пам'яті, почав наступ:

— Пане адмірале, я наслуханий про вашу геніальну книгу! І хоч сьогодні готовий знімати за нею фільм про непереможний Чорноморський флот і вашу участь у боротьбі за нашу Незалежність. Ви — головний герой фільму! Легендарний радянський командир, росіянин за походженням, який перейшов на бік молодої української держави! Це буде оптимістична трагедія — уявляєте собі?!

«Бог з ним, — думав Мирон, атакуючи адмірала, — почну з останньої серії — революції дев'яностих. З підняття синьо-жовтого прапора на військовому катері».

— Ви уявляєте цю потрясаючи сцену: катер під синьо-жовтим прапором (ви — на капітанському містку, крупним планом), виривається з бухти і йде на Одесу! Вслід лунають постріли, рвуться снаряди! Вгорі — важкий бомбардувальник. Пілот-патріот поспішає вас прикрити!

— Ви хто? — не впізнає Мирона ошелешений адмірал.

— Кінорежисер. Я робив про вас документальний фільм. У дев'яносто другому.

— Припоминаю… І одобряю! Но где я тобі дєнєг візьму, развє зажену москалям останній корабель!