Читать «Машина за ангели» онлайн - страница 97

Ник Харкауей

* * *

Еди разбира, че обучението й е приключило, веднага щом вижда съобщението, което й нарежда да иде „на гарите“ — което в организацията на Абел Джасмин е жаргон за железопътния еквивалент на сушата. То води до странно усещане в краката — като обърната наопаки морска болест; за първи път от седмици момичето стои на твърда земя. Обгръща я мирис на папрат и пръст, а във вятъра се носи ясният полъх от голям строеж — горещ метал и препечен каменен прах.

Застанала е пред доста мрачно викторианско имение или ферма — ако представата ви за фермерство е да се будите в десет и да обикаляте чимширите с изказвания като „Според мен, Джок, житото изглежда прекрасно тази година, добра работа!“ — превърнато във, Еди просто не разполага с по-подходящо название, секретно убежище. Малко встрани се издига и секретен парник, вероятно пълен с извънредно тайни домати.

От другата страна на имението обаче се очертава нещо друго — постройка с размера на хангар за самолет или концертна зала и с пръстен покрив, който напомня хълм или погребална могила. Има и огромна, зейнала паст за врата. Съвсем скоро, предполага Еди, когато пиренът израсне отново и тревата покрие строежа, това чудо ще добие естествена форма. В пастта влиза редица железничарски траверси без релси — тях още ги няма — и този издайнически елемент е грижливо боядисан в зелено и кафяво и покрит с хитроумни trompe l’oeil, така че от въздуха да не изглежда особено странно.

Очевидно е, че има начинания или твърде големи, или твърде опасни, или пък твърде деликатни да се вършат на борда на пътуващ влак, дори ако е ръскинитски, с газови амортисьори и геодезична архитектура на Брунел-Цайс-Бауерсфелд, а „Ада Лъвлейс“ притежава и двете, но Еди не разбира дори смътно какво представляват.

Тя размишлява. По-агресивният аспект на „Наука 2“ е наречен прозаично „Н2: Активна“ и е натоварен с проучвания и много често — прилагане на реални научни идеи, които са вероятно напълно възможни, но ако се докажат, ще преобразят света. Ако някой се кани да изобрети картечница, способна да стреля през плътна стомана или генератор на земетресения, или топлинен лъч, или смазващо звуково оръдие, което кара танковете да се разпадат, Абел Джасмин е длъжен да се убеди, че човекът работи за Короната, а не за Оста.

Което повдига един въпрос.

— А някой занимава ли се с подобни неща?

Абел Джасмин се усмихва. Никога не обажда за присъствието си, но Еди винаги усеща кога зад нея има човек. И този път успешно го разпознава и продължава разговора им от предишния ден.

— Като например?

— Супероръжия в Космоса. Енергийни лъчи и светкавични оръжия.

— О, да. И не само това. Времената са странни, мис Банистър. Невидимият свят, както се оказва, е значително по-голям от онзи, който познаваме. Мъже и жени се борят с неразрешимото и създават… ами: чудеса и ужасии. Като например рентгеновите лъчи. Медицински триумф. Същинско чудо. Само дето прякото излагане за твърде дълго пържи тялото като огън и чума. Какъв е обхватът? Какъв е най-силният му ефект? Представете си бойно поле с невидима светлина, която опожарява от миля разстояние…