Читать «Машина за ангели» онлайн - страница 101

Ник Харкауей

Поглежда отново към снимката на Шем Шем Циен и прелиства до началото на досието му. Името на първата страница я притеснява: „Майстор на ангели“. Звучи хем църковно, хем твърде наподобява погребален химн. Тя потреперва и прелиства страницата.

* * *

Ръскинитите са занаятчии под наем. Не обсъждат проектите, по които работят. Търсят искрата на божественото в продукта на човешкия труд; не участват в шпионаж.

Но преди девет дни според досието Пазителят е пожелал присъствието на Абел Джасмин в „Шароу Хаус“ — преобразеното достолепно имение над Хамърсмит Бридж, който служи на ръскинитите като тяхно убежище.

Пазителят има вест. Чувства се неудобно. Предава нечие доверие. Този път, изпълнен със сериозни съмнения, Пазителят желае Абел Джасмин да научи нещо съществено. Ръскинитите имат чувството, че това, което се случва, е по-важно от тяхната обща мисия.

— По-важно дори от човешката душа? — пита Абел Джасмин с усмивка на устните. За него е удоволствие да дразни Пазителя, макар и лекичко, точно както за Пазителя е удоволствие по безизразното му лице и добронамерения поглед да изглежда, че не е забелязал. Този път се мръщи.

— Например превъзходството, което можем да постигнем, и ползата за множество на брой души. Да. Възможно е.

Абел Джасмин оставя настрана финия си хумор.

— В една далечна страна — казва Пазителят — помагаме на една французойка с конструирането на… разни неща.

— Какви неща?

— Не сме съвсем сигурни. Идеите й много се промениха. В началото бяха механичните турци.

— Моля?

— Автомати. Като играча на шах на Фон Кемпелен, макар че той накрая се оказа фалшификат. Тези… не са. Нали разбираш какво намеквам? Войници, направени от метал.

Абел Джасмин кимна. Беше наясно за какво става дума. Тази идея бе популярна измислица поне от времената на Великата война. Художници я бяха обмисляли, мислители бяха писали за нея. Кошмарът с героите с откъснати крайници, завърнали се от Вердюн и Ипер, беше оставил дълбок отпечатък върху представите на Европа за война. Мнозина желаеха да търсят хирургическо решение за конфликти — чиста, безкръвна версия на сблъсъка. Абел Джасмин няма такива пориви. Война, водена от празни бойни брони, не му се струва особено милостива; и за миг не би повярвал, че те ще водят война само с други машини. Светът, какъвто го познаваше, не беше толкова деликатен.

Пазителят продължава да говори.

След това автоматите бяха изоставени — до известна степен, понеже спонсорът й си остана твърде увлечен по тях — и на нея й потрябва голяма водноелектрическа станция. И капани за комари. Не знам защо. После в течение на месец стана жизненоважно да конструираме кино за слонове, макар че… почти сме сигурни, че това представляваше стъпка назад. Брат Проектант ми сподели, че дамата е склонна към пристъпи на ентусиазъм. Но сега строи нещо ново. Нещо потресаващо.