Читать «Лейди КАЛИГУЛА» онлайн - страница 3

Ласе Браун

Абортът бил обичайна практика и се правел на жени от всякаква възраст. Девствеността се изисквала само за много младите момичета, които били посвещавани от детство на култа към Веста – покровителката на свещения огън. Но тъй като никога нямало повече от шест весталки и тяхното задължение за непорочност отпадало след навършването на 30-годишна възраст, целомъдрието било по-скоро изключение, отколкото правило.

Обикновено за дефлорацията се грижели майките или акушерките, и то в съвсем ранна възраст. Това ставало с внимателно проникване с фалически предмети, което целяло освобождаването на момичетата от нещо, което се смятало за досадно неудобство.

Тъй като всеки можел да прави секс, без някой да го обявява за грешен, пропаднал или лош, нямало място за сексуално насилие, а престъпления като изнасилване, сексуални мъчения или серийни убийства на жени били на практика непознати.

***

Като имаме предвид тези факти и исторически обстоятелства, се питам: трябва ли да лишавам читателите си от истината? Дали е добре да постъпвам като някои големи съвременни автори на романи, посветени на Римската империя, като Робърт Грейвз (1) и Колийн Маккълоу (2), които въпреки забележителната си историческа ерудиция и невероятния си литературен стил, не могат да се въздържат да представят древните герои така, сякаш действията и мислите им са ръководени от християнските рестриктивни сексуални ценности, очевидно непознати в описваните от двамата периоди?

Никога не бих постъпил така. Би било предателство спрямо духа на времето и моите собствени убеждения, ако се скрия зад инсинуации, предположения, умело завоалиране или откровена лъжа, за да нагодя героите си към съвременните морализаторски схващания. Би било абсурд и измама да показвам древния свят като място, в което някой е смятал секса за греховен.

Затова моите сексуални сцени са много подробни и конкретни.

Ако римската епоха ви привлича, но не сте в състояние да четете точни описания на неустоимото ѝ сексуално разточително поведение, защото влиза в противоречие с вашите разбирания, тогава не посягайте към "Лейди Калигула", а се насочете към прекрасните романи на авторите, които споменах в предните редове. Те са коректно цензурирани и съобразени със съвременния морал.

Ако сте достатъчно дръзки и зрели да прочетете моя роман, не сравнявайте вашата етика с тази на героите ми. Повествованието ми няма за цел да промени възгледите ви и по никакъв начин не ви препоръчвам да следвате сексуалното поведение на хората, които описвам.

Ако наистина силно вярвате, че сексът за удоволствие е грях, може да се засегнете от откровеността ми и възбуждащата ми проза. В такъв случай искрено ви съветвам да не купувате тази книга и веднага да спрете да четете това експозе или която и да е страница от "Лейди Калигула".

***

"Лейди Калигула" не е исторически роман. Което означава, че няма нищо общо с досадните дидактични интерпретации и теории, възприети от историците, чиито цели са изследователски, а не разказвачески.