Читать «Лейди КАЛИГУЛА» онлайн - страница 2

Ласе Браун

А сега внимавайте:

В античността сексът не е бил грях!

Не съществувала идеята, че сексът за удоволствие е греховен, лош, неправилен и неморален! Нито един проповедник, учител или родител не изливал гнева си върху деца и възрастни и не им нареждал да контролират сексуалните си импулси! Хората от онова време биха се изсмели на такава глупост!

Като повечето живели тогава люде, и римляните започвали да правят секс много млади, защото се развивали по-рано от съвременните деца. Понякога се любели с братята и сестрите си или с роднини, често съвсем открито по време на банкети, понякога дори с животни.

Фантазиите им били изпълнени с цели кохорти богове, полубогове, герои, нимфи, сатири и магьосници, които се отдавали на всякакви сексуални разточителства до пълна самозабрава.

Описанията на тези легендарни митологични образи били достъпни за всички без ограничения. Навсякъде можели да се видят рисунки, фрески, статуи, предмети и театрални произведения, изобразяващи напълно голи жени, фалоси, еректирали пениси и недвусмислени сексуални сцени.

Думата "порнография" не съществувала. А и нямало смисъл, тъй като древните не правели разлика между изкуство, пълно с еротика, и друг вид изкуство. Изкуството си било изкуство, точка. Ако искате да разберете как, кога и защо била измислена съвременната дума "порнография", прочетете есето ми в Приложение 2.

Проституцията била на висока почит. Често имала религиозен аспект и се практикувала в името на образованието, чувствеността, развитието на личността, нейното разкрасяване и задоволяването на естествените ѝ желания. Гилдията на римските проститутки била финансирана от богати и просветени патрони, както и от държавата, която се грижела младите хора да бъдат обучени в изкуството на секса.

Извънбрачните връзки били съвсем нормални и често срещани. Те не водели до сериозни последствия освен спонтанната – понякога последвана от насилие – ревност, която човешките същества и животните изпитват, когато се боят, че съперниците им могат да им отнемат обекта на сексуално желание. Изневярата се превръщала в проблем за омъжените жени само ако забременеели (били осквернени) от друг мъж, а не от съпруга си. В такива случаи се уреждал развод (най-често по нейно желание) и това било достатъчно, за да се разреши проблемът.

Египетските противозачатъчни средства, направени от акациев екстракт (който все още се използва за производството на спермициди), и гръцките контрацептивни мехлеми на основата на зехтин били предписвани от лекари, препоръчвал ги и самият Аристотел, високоуважаваният гръцки философ и учен. Така наречените венерически болести били практически непознати. Сифилисът бил внесен в Европа 1500 години след Калигула, когато Колумб открива Америка.