Читать «Лейди КАЛИГУЛА» онлайн - страница 19

Ласе Браун

– Видя ли я? – попита.

– Не.

– Хич не ми прилича на моминско забавление.

– Да, гадна дупка.

Октавия, която набързо бе събрала информация, се приближи до тях.

– Напитките и храната са изцяло платени от булката – уведоми ги младата робиня.

– Охо! – възкликна Месалина. – Щедра е.

– Къде е тя? – попита Друзила.

Октавия посочи маса в другия край на залата.

– Ето там... Русата с опашката.

Група ездачи и водачи на колесници разговаряха с русото момиче с опашката, облечено в кожен корсет, с който изглеждаше като млад мъж, ако не бяха гърдите ѝ, които наполовина се показваха от деколтето.

– Никой не знае за кого ще се омъжва – поясни Октавия. – Казала им е само, че е виден римски гражданин.

– Хм, виждам, че освен всичко друго е ѝ умна – коментира Месалина.

Друзила я помоли да отиде при булката и да се опита да разбере повече за плановете ѝ. Безсрамна както винаги, Месалина изобщо не се поколеба. Приближи се до масата и прошепна нещо в ухото на Ладиса.

Русата бритска принцеса я погледна и забеляза прическата и начервените ѝ устни. Месалина се усмихна. Ладиса се изправи и тръгна с римската "курва" към по-затънтен ъгъл, където двете продължиха разговора си. От другата страна на залата Друзила и Октавия забелязаха късата кожена пола на Лейди, изпод която се виждаха стройните ѝ дълги крака, обути в ботуши до коляното от животинска кожа и вързани на прасците с кожени ремъци. Друзила трябваше да признае, че бъдещата невеста на брат ѝ беше привлекателна, макар по един варварски начин, въпреки небрежната си прическа и пълното отсъствие на грим.

Нисък дебелак на средна възраст в кадифена дреха и с крещящ болтус (голяма кръгла твърда шапка във византийски стил, около 20 сантиметра висока и около 50 сантиметра широка, покрита с коприна или понякога с кожа), който го правеше да изглежда като гъба, се появи иззад Друзила.

– Нима най-прекрасната имперска принцеса на всички времена си търси забавления? – попита мъжът с мазна усмивка. Разпознатата Друзила беше ударена в гръб, но бързо насочи към човека унищожителния си поглед.

– Кой сте вие?

– Муций Регулат, ваше височество.

Името ѝ звучеше познато.

– Той е сводник – прошепна Октавия в ухото ѝ.

– Не съм сводник, принцесо – защити се Муций, който дочу думите на Октавия. – Аз съм най-великият сводник в цялата Римска империя.

– Доста високо, самочувствие имаш, дебелако – отвърна Друзила. – Дори не си успял да превърнеш тъпото моминско празненство в истинска вълнуваща римска оргия.

– Права сте, ваше имперско благородие. И аз се чувствам доста унизен от това, но Лейди Тюдор е истинска бритка.

– Така ли? И какво означава това?

– Бритите не обичат секса.

– О! Не знаех – учуди се Друзила.

– Всички се учим цял живот – рече дълбокомъдро Муций и облиза големите пръстени, които носеше на всичките си пръсти. – Нали?

Месалина се върна и потвърди казаното от Муций. Дръпна Друзила настрани и ѝ обясни, че Лейди била напълно отвратена от римските разточителства. Смятала преди женитбата да даде на съпруга си ясно да разбере какви са нейните виждания. Новината развълнува Друзила. Като знаеше какви са очакванията на Калигула, нямаше никакви причини да се чувства заплашена от такава консервативна мома, за която явно целият свят се въртеше около конете.