Читать «Картбланш» онлайн - страница 62

Джефри Дивър

— Чакайте, чакайте — обади се техническият специалист. — Голямата птица наднича.

Озбърн-Смит погледна екрана. Гледката от височина пет километра беше забележително ясна, но когато се вгледа по-отблизо, той попита:

— Сигурен ли си, че това е домът на Хидт, а не част от фирмата му?

— Да. Частно жилище.

Имотът заемаше голям правоъгълен парцел в Канинг Таун. Не беше изненадващо, че е отделен от съседите с техните градски къщи и порутени апартаменти с внушителна стена, отгоре на която блестеше остра бодлива тел. В двора имаше грижливо поддържани градини, където бяха разцъфнали майски цветя. Преди столетие мястото очевидно е било скромен склад или фабрика, но наскоро, изглежда, бе ремонтирано и обновено. В единия ъгъл бяха скупчени четири пристройки и гараж.

Какво е това? — зачуди се Озбърн-Смит. Защо такъв богаташ живееше в Канинг Таун? Кварталът беше беден, населен с етнически малцинства и изпълнен с насилие, престъпления и банди, но с ожесточено лоялни обитатели и активни градски съветници, които работеха много усилено за избирателите си. Извършваше се мащабно строителство, освен съоръженията за Олимпийските игри, които според някои щяха да се състоят в центъра на квартала. Озбърн-Смит си спомни, че преди десетилетия баща му е слушал „Полис“, Джеф Бек и „Депеш Мод“ да свирят в легендарна кръчма в Канинг Таун.

— Защо Хидт живее там? — попита той.

— Току-що ми се обадиха, че Джеймс Бонд е излязъл от апартамента си и се е отправил на изток — съобщи асистентът му. — Но се е изплъзнал от нашия човек. Кара като Михаел Шумахер.

— Знаем къде отива. При Хидт.

Озбърн-Смит мразеше да обяснява очевидното.

Докато минутите летяха, без в жилището на Хидт да има раздвижване, младият помощник на Озбърн-Смит му съобщи най-новата информация. Екипът за арест беше сформиран и включваше въоръжени офицери.

— Те искат да знаят какви са заповедите, сър.

Озбърн-Смит се замисли.

— Нека бъдат готови, но ще почакаме да видим дали Хидт ще се срещне с някого. Искам да се събере целият екип.

— Сър, има раздвижване — извика техническият специалист.

Озбърн-Смит се наведе към екрана и видя грамаден мъж в черен костюм, вероятно охранител, който изнесе куфари от къщата и ги занесе в гаража.

— Сър, Бонд току-що пристигна в Канинг Таун. Специалистът наклони лоста и образът се увеличи. — Ето посочи той. — Това е бентлито му.

Автомобилът намали и спря до тротоара.

Асистентът подсвирна.

— „Континентал GT“. Жестока кола. Имаше специално предаване за тях в „Топ Гиър“. Гледал ли си това шоу, Пърси?

За жалост обикновено работя.

Озбърн-Смит тъжно погледна разрошения заместник-заместник и реши, че ако не проявява повече уважение, младият мъж вероятно няма да оцелее в кариерата много дълго след края на операция „Инцидент 20“.