Читать «Картбланш» онлайн - страница 220

Джефри Дивър

Двамата бъбриха известно време за нейното семейство и за неговия живот в Лондон и пътуванията му.

Нощта вече беше обвила града, приятна есенна вечер, типична за тази част на южното полукълбо, и панорамата заискри от неподвижните светлини на сушата и движещите се светлини на плавателните съдове. Звездите също заблестяха, с изключение на черните бездни наблизо там, където кралят и принцът на скалните образования в Кейптаун блокираха небето — планината Тейбъл Маунтин и Лъвската глава.

До тях достигна жаловитият баритонов вой на корабна сирена от пристанището.

Бонд се запита дали източникът е някой от корабите, доставящи храна.

Или вероятно беше на туристическото корабче, което връщаше посетители от затвора на близкия остров Робен, където хора като Нелсън Мандела, Кгалема Мотланте и Джейкъб Зума — всичките впоследствие станали президенти на Южна Африка — бяха лежали дълги, тежки години по време на апартейда.

Или може би сирената беше на пътнически кораб, който се готвеше да замине за други пристанища и призоваваше уморени пътници, понесли чанти с увита в прозрачно фолио пастърма билтонг, вино пинотаж и кърпи за бърсане на съдове в черно, зелено и жълто — цветовете на Африканския национален конгрес — заедно с туристическите си преживявания в тази сложна страна.

Бонд направи знак на сервитьора, който донесе менюто. Докато Джордан го взимаше, ранената ѝ ръка за миг докосна лакътя му. Двамата се усмихнаха за малко повече от миг.

Ала въпреки личните изповеди и помирението им в момента, Бонд знаеше, че щом вечерята свърши, ще качи Джордан на такси, което ще я закара в Бо Каап, а той ще се върне в хотелската си стая и ще приготви багажа си за полета до Лондон сутринта.

Това беше „несъмнено“, както би се изразил Куолийн Нкози.

Идеята за жена, която му пасва идеално и с която може да сподели всички тайни и живота си, го привличаше и се беше оказала утешаваща и подкрепяща в миналото. Бонд обаче осъзна, че такава жена, всъщност всяка жена, би заемала малка роля в особената реалност, в която той живееше. В края на краищата, целта му постоянно го тласкаше в движение, от място на място, и оцеляването и душевното му равновесие изискваха транзитният преход да бъде неумолимо бърз, за да може да догони плячката и да изпревари преследвача.

А ако правилно си спомняше стихчето, което Фили Мейдънстоун тъй елегантно бе издекламирала, бързото пътуване означаваше винаги да пътуваш сам.

Речник

БИА: Bezbednosno-informativna Agencija. Сръбското чуждо разузнаване и Служба за национална сигурност.

БПКС: GCHQ, Government Communications Headquarters. Британска правителствена агенция, която събира и анализира сигнали за чуждестранно разузнаване.

ГМР: Група за международно развитие. ODC: Overseas Development Group. Измислена тайна оперативна организация на британската сигурност, която действа предимно самостоятелно, но официално е под контрола на Форин Офис.

КОБРА: COBRA, Cabinet Office Briefing Room — комисия за реагиране на кризи в Обединеното кралство, обикновено оглавявана от министър-председателя или друго високопоставено длъжностно лице и съставена от хора, чиято работа е свързана със специфична заплаха, застрашаваща страната.