Читать «Картбланш» онлайн - страница 221

Джефри Дивър

MI5: неофициалното наименование на Агенцията за вътрешна сигурност на Обединеното кралство (Security Service). Разследва заплахи отвън и престъпни дейности на територията на страната.

MI6: неофициалното название на Тайната разузнавателна служба или Сикрет Сървис (SIS, Secret Intelligence Service) — британската агенция за събиране на чуждестранни разузнавателни данни и шпионаж. Съответства на ЦРУ в САЩ.

НАР: Национална агенция за разузнаване. NLA: National Intelligence Agency. Агенцията за вътрешна сигурност на Южна Африка, като МИ5 и ФБР.

НРС: Национална разузнавателна служба. NRO: National Reconnaissance Office. Агенцията за сигурност на федералното правителство на САЩ, която разработва и използва шпионски сателити, част от Министерството на отбраната.

ОРА: Отбранителна разузнавателна агенция. DI: Defence Intelligence. Британското военно разузнаване.

СВР: Служби внешней разведки Российской федерации. Руската агенция за събиране на чуждестранни разузнавателни данни и шпионаж. По-рано с тази дейност се е занимавало КГБ.

СВС: Специални военновъздушни сили. SAS: Special Air Service. Специалните сили на британската армия, създадени през Втората световна война.

ССКФ: Специалните сили в Кралската флота. SBS: Special Boat Service. Сформирани са през Втората световна война.

Трето управление: Измислено звено за сигурност с централа в Темз Хаус, занимаващо се с тактически и оперативни мисии в границите на Обединеното кралство, за да разследва и неутрализира заплахи.

Форин Офис: FO или FCO, The Foreign and Commonwealth Office. Главната агенция за дипломация и външна политика на Обединеното кралство, оглавявана от секретар, който е член на кабинета.

ФСБ: Федеральная служба безопасности Российской федерации. Руската федерална служба за сигурност. Подобна е на ФБР, МИ5 и Сикрет Сървис. По-рано тази функция е била изпълнявана от КГБ.

За автора

Джефри Дивър е роден в Илинойс на 6 май 1950 година. Завършва журналистика в университета в Мисури и право в университета „Фордам“. Първите му разкази се появяват в списание „Алфред Хичкок“.

Днес Дивър е световноизвестен писател. Той е автор на 28 романа, 2 сборника с разкази и една книга в областта на правото. Всички негови романи имат запазено място в класациите за най-продавани книги в целия свят. Те са издадени в 150 държави и са преведени на 25 езика.

Лауреат на множество литературни награди, Дивър е номиниран седем пъти за наградата „Едгар“. Романът му „Не се обръщай“ е избран за „Роман на годината“ от Международната асоциация на авторите на трилър, за същата награда е номиниран и „Обект № 522“ от поредицата с емблематичния му герой Линкълн Райм.

Романът „Колекционерът на кости“ е филмиран с Дензъл Уошингтън в ролята на Райм и Анджелина Джоли в ролята на Амелия Сакс. Филмът постига значителен успех и по продажби, и по възторжените реакции на зрителите и критиците.