Читать «Картбланш» онлайн - страница 189

Джефри Дивър

Шейсета глава

Охранителите се спогледаха и очевидно решиха да споделят славата за убийството на човека, който беше провалил „Геена“ и бе очистил неколцина от колегите им.

Двамата вдигнаха черните оръжия до раменете си.

Ала точно когато Бонд се приготви да се хвърли на земята в отчаян опит да избегне куршумите, зад него се разнесе трясък. Бял микробус мина през портата, разпръсквайки метални късчета и бодлива тел, плъзна се в прахоляка и спря. Вратите бавно се отвориха. Отвътре изскочи висок мъж в костюм и бронежилетка под сакото и започна да стреля по двамата пазачи.

Беше Куолийн Нкози, нервен и напрегнат, но твърд.

Охранителите отвърнаха на огъня, макар и само за да отстъпят на изток, по-навътре в базата на „Зелена инициатива“, и изчезнаха в храстите. Бонд погледна Дън, който спокойно наблюдаваше положението. Ирландеца се обърна и хукна след пазачите.

Бонд взе оръжието, което беше използвал, и се завтече към полицейската кола. Бхека Джордан слезе и застана до Нкози, който търсеше други мишени. Грегъри Лам надникна от микробуса и после внимателно стъпи на земята. Носеше голям „1911 Колт .45“.

— В края на краищата реши да дойдеш на купона — подхвърли Бонд на Джордан.

— Прецених, че няма да навреди, ако намина с неколцина полицаи. Докато чакахме наблизо, чух изстрели. Заподозрях бракониерство, което е престъпление. Това беше достатъчна причина да влезем в имота.

Джордан, изглежда, не се шегуваше. Бонд се запита дали е подготвила кратката си реч си за пред шефовете си и реши, че ако е така, ще трябва да поработи върху ораторското си майсторство, за да бъде по-убедителна.

— Доведох малък екип — добави тя. — Сержант Мбалула и няколко други полицаи обезопасяват главната сграда.

— Хидт е тук — или поне беше. И тримата му партньори. Предполагам, че вече са въоръжени. Сигурно има и още пазачи.

Бонд обясни къде са и описа разпределението в централата и кабинета на Джесика Барнс. Добави, че тя му е помогнала.

Капитан Джордан кимна на Нкози, който тръгна към сградата, и въздъхна:

— Имахме трудности да намерим подкрепления. Хидт се ползва с нечия протекция в Претория, но аз се обадих на един приятел от нашата специална бригада. Техен екип идва насам. Политиката не ги интересува много. Търсят си оправдание да се бият, но ще дойдат тук чак след двайсет-трийсет минути.

Грегъри Лам изведнъж се скова. Наведе се и се запромъква на юг, към горичката.

— Ще ги заобиколя в гръб.

Кого ще заобиколи? — зачуди се Бонд.

— Почакай! — извика той. — Там няма никого. Отиди с Куолийн! Хванете Хидт.

Ала едрият мъж, изглежда, не го чу, заора по земята като стар бизон и изчезна в храстите. Какви ги вършеше, по дяволите?

В същия миг няколко куршума осеяха пространството около тях. Бонд и Джордан се хвърлиха на земята. Той забрави за Лам и се озърна за мишена.

Няколкостотин метра по-нататък Дън и двамата пазачи се бяха прегрупирали и стреляха по преследвачите. Няколко куршума улучиха микробуса, но не причиниха щети или наранявания. Тримата се скриха зад купчина отпадъци в края на Секция „Изчезване“. Орляците чайки се разредиха, птиците бяха отлетели далеч от стрелбата.