Читать «Картбланш» онлайн - страница 167

Джефри Дивър

— Кой?

— Новият ти приятел Пърси.

— Озбърн-Смит? — едва не се изсмя Бонд.

— Той заяви, че ако имаш следа, трябва да ти разрешат да вървиш по нея.

— Така ли? Ще го почерпя една бира, когато всичко свърши. И теб също.

— Добре, но нещата не са толкова розови, колкото изглеждат мрачно — добави Танър. — Старецът заложи името на ГМР, за да те задържи там. И твоето име. Ако се окаже, че Хидт наистина е за отклоняване на вниманието, ще има сериозни последици.

Дали бъдещето на ГМР зависеше от успеха му?

Политика — цинично си помисли Бонд.

— Убеден съм, че Хидт стои в дъното на цялата тази работа.

— И М. е съгласен с тази преценка — увери го Танър и сетне го попита каква ще бъде следваща му стъпка.

— Утре сутринта ще ходя в завода на Хидт. В зависимост от това, което открия, ще трябва да действам бързо и комуникациите може да се окажат проблем. Ако до късния следобед не науча нищо, ще накарам Бхека Джордан да нападне мястото, да скъса от разпити Хидт и Дън и да разбере какво е планирано за утре вечерта.

— Добре, Джеймс. Поддържай връзка с мен. Ще кажа на М. Той ще бъде на конференцията утре през целия ден.

— Лека нощ, Бил. И му благодари от мое име.

Те затвориха и Бонд си наля щедра доза „Краун Роял“ в кристална чаша, добави две кубчета лед и угаси лампите. Разтвори широко завесите, седна на дивана и се втренчи в подобните на снежинки светлини на пристанището.

Телефонът му завибрира и той погледна екранчето.

— Фили.

Бонд отпи още една глътка от уханното уиски.

— Вечеряш ли?

— Тук е време за коктейли.

— Сродна душа — заяви тя и той погледна към леглото, което снощи бе споделил с Фелисити Уилинг. — Не знам дали искаш още информация за операция „Стоманен патрон“…

Той се наведе напред.

— Да, моля те. Какво откри?

Нещо интересно, мисля. Изглежда, че целта на операцията не е била да бъдат убити кои да са агенти и наемници. Руснаците са премахвали къртиците си в МИ6 и ЦРУ.

Бонд почувства, че в него сякаш се взриви нещо, и остави чашата.

— С разпадането на Съветския съюз Кремъл е искал да заздрави връзките си със Запада. Щяло да стане неудобно в политическо отношение, ако двойните им агенти бъдат разобличени. Ето защо активни агенти на КГБ убили най-успешните къртици в МИ6 и ЦРУ и направили така, че убийствата да приличат на нещастни случаи, но оставяли стоманен патрон на местопроизшествието като предупреждение към другите да мълчат. Това е всичко, което знам засега.

Боже мой — помисли си Бонд. — Баща ми е бил двоен агент… предател?

— Там ли си още?

— Да. Малко се разсеях от случващото се тук. Добра работа, Фили. Утре почти през целия ден няма да бъда на линия, но ми изпрати съобщение или имейл, ако научиш още нещо.

— Добре. Пази се, Джеймс. Тревожа се — добави тя и затвори.

Бонд вдигна студената кристална чаша, влажна от кондензацията, и я допря до челото си. Припомни си миналото на семейството си и се опита да открие улики за Андрю Бонд, които биха могли да хвърлят светлина върху тази отвратителна теория. Джеймс обичаше баща си, който колекционираше марки и събираше снимки на коли. Имаше няколко автомобила, но по-голямо удоволствие му доставяше да ги ремонтира и почиства, отколкото да ги кара бързо. Когато порасна, Джеймс попита веднъж леля си Шармейн за него. Тя се замисли за миг и отговори: