Читать «Инструмент за убийства» онлайн - страница 255

Марк Бърнел

— Стоп!

Коридорът беше толкова тесен, че с разперени ръце Стефани положително би могла да докосне и двете му стени. Далечният му край се разтапяше в мрака. Стената вляво беше външна — зад нея се долавяше шума на дъжда.

— На колене!

Тя мълчаливо се подчини.

— Ръцете на тила!

— Трофей ли ще бъда? — горчиво се усмихна Стефани.

Драгица не обърна внимание на въпроса.

— Искам да ми кажеш нещо, Петра… Що за човек е Костя?

Стефани изненадано потръпна. Това беше последното нещо на света, за което би помислила при създалите се обстоятелства. А и отговорът едва ли беше лесен.

— В какъв смисъл? — попита на глас тя.

— Що за човек е той? През цялото време, докато бях с Олег, а след това и с Владимир, аз го наблюдавах и му се чудех… Честно ще ти призная, че когато ви видях заедно, изпитах нещо като ревност.

— Знаела си за нас?

— Разбира се.

— И Ватукин ли знаеше?

— Не, разбира се — засмя се Драгица. — Не бъди глупава. Владимир си беше типичен руснак. Но аз веднага усетих. Там, в кафене „Пушкин“, страшно много си личеше, че криете нещо.

— Нека позная — рече с лека въздишка Стефани. — Ти ще ме гръмнеш, а след това ще се появиш точно навреме, за да утешиш опечаления Костя. Това ли е идеята?

— Не бях мислила по този въпрос, но идеята ми харесва… Благодаря ти.

— Моля, за нищо.

— Кажи ми.

Какво ли имаше за губене?

— Той е чудесен — промълви тя.

— Обичаш ли го?

— Това не е твоя работа.

— Обичаш ли го?!

— Да.

— Преди малко каза, че е чудесен…

— Да.

От мрака зад гърба й долетя тих смях.

— И аз така си помислих…

Драгица натисна спусъка.

Стефани чу изстрела, но не почувства нищо. Секунда по-късно до слуха й достигнаха забързани стъпки, в коридора се почувства ледено течение, затръшна се врата. За момент замръзна на мястото си, после бавно се огледа. Беше сама. Скочи на крака, зърна ивица дневна светлина и силно блъсна вратата. Озова се в тясна странична алея. Тръгна надясно, прескачайки два реда бодлива тел и купчина подгизнал боклук.

Миг по-късно изскочи на Петдесет и четвърта, главата й светкавично се завъртя наляво, а след това и надясно. През дъжда видя стреснати лица, чадъри, шапки, превити рамене. Никаква Драгица Марич…

28.

Нямаше как да отиде направо при Комаров. Имаше нужда от размисъл. Реши да тръгне пеша — през улиците, обозначени с цифрата 50, през Сентръл Парк Уест с блока на Джордж Салиби, чиито най-горни етажи все още бяха почернени от пожара, а след това и през самия парк.

Когато стигна апартамента, вече беше подгизнала. Той не я попита нищо, тя не му каза нищо. Влезе в спалнята, свали мокрите си дрехи и уви голяма хавлия около тялото си. После се върна в дневната и седна на един от диваните, свита на кълбо. Знаеше, че съвсем скоро тялото й ще започне да плаща. Но сега не, все още не… Не би го допуснала.

— Няма ли… няма ли да правим нещо? — попита Комаров.

Тя поклати глава.

— Утре ще се наложи да гледаме през рамо. Това е последният ни ден, нека му се наслаждаваме. Не го ли сторим, сигурно ще съжаляваме.