Читать «Инструмент за убийства» онлайн - страница 115

Марк Бърнел

— Анатолий Медаев е бил още жив, когато са го намерили.

Стефани стреснато извърна глава:

— Сигурен ли си?

— Колкото и смайващо да звучи, той дори успял да проговори. Открих един от санитарите и го накарах да напише всичко, което е чул. По всичко личи, че Медаев е бил прибран човек и е искал да разчисти след себе си.

След двучасовия непродуктивен доклад Стефани беше уморена и ядосана, единственото й желание беше да се наспи. Краят на сесията беше в мерцедеса, тъй като Александър закъсняваше за друга среща.

— И какво точно е казал? — глухо попита тя.

— Не много, но достатъчно. Коба все още поддържа контакт с крайните потребители, които са наели Ханс Клепер да прекара плутония през летище „Хийтроу“.

— Значи трябва да изоставим вересията, според която самият той е Коба.

— Само в случай, че е казал истината.

— Ако е така, значи Коба може да бъде само Владимир Ватукин.

— Вероятно.

— Има ли и други кандидати?

Върху лицето на Александър пролича паника.

— Медаев и Ватукин никога не са се разбирали добре. Според Ватукин Медаев е бил прекалено близък с Рогачов, а в замяна на това Медаев никак не е харесвал агресивно използваческото поведение на Ватукин. Ако Ватукин наистина е Коба, Медаев е имал златния шанс да го издаде. Но той не го е направил.

Колата спря поради натоварения трафик. Стефани извърна глава към прозореца. Навън валеше пороен дъжд. Бездомниците се пребазираха към входовете на магазините, където възнамеряваха да прекарат нощта. Покрай тях маршируваха любители на театъра и обикновени минувачи — слепи за протегнатите ръце, глухи за молбите да им пуснат по някоя монета. Нереалните хора на Александър…

— Крайните потребители са променили намеренията си и вече не се интересуват от покупката на ядрени материали. Сега проучват пазара за биологични оръжия.

Стефана слушаше оценката на Петра.

— Те са по-удобни и по-евтини. Предлагат далеч по-голямо разнообразие.

— Сделка ще има.

— Кога?

— Медаев не е казал нищо по този въпрос.

— Някакви улики, които да ни отведат към крайните потребители?

— Никакви.

— Друго?

Александър поклати глава.

— Умрял е, преди да стигне до болницата.

— И?

— Трябва да откриеш Коба и да разбереш кои са крайните потребители. Ако не успееш, трябва да направиш така, че сделката никога да не се състои. Защото ако материалите попаднат в ръцете им, те ще изчезнат завинаги. — Александър запали цигара и свали прозорчето с един сантиметър. В купето нахлу грохотът на града. — За Коба знаем само, че поддържа близки отношения с „Централная“.

— Ако се окаже, че той е Ватукин, тези отношения не могат да бъдат по-близки.

— Това ще трябва да откриеш сама. Но ако се наложи да проникнеш в „Централная“, ще ти трябва една наистина достоверна легенда.

— Предполагам, че имаше нещо предвид.

— Петра.

Прекосиха Трафалгар и се насочиха към Мол.

— От известно време насам тя кротува — отбеляза Стефани.

— Но това може да се промени.

Естествено. Един от специалитетите на Маджента Хаус.