Читать «Загадъчни ухания» онлайн

М Дж. Роуз

М. Дж. Роуз

Загадъчни ухания

Превъплъщение #4

На Джудит, която съзира възможностите.

„Но когато нищо от далечното минало не съществува вече, след като хората умрат, след като всичко се счупи и разпръсне, остават само вкусът и мирисът, по-наситени, по-верни, остават дълго като души, които си спомнят, чакат, надяват се сред руините на всичко останало; и носят непоколебимо, в малката и почти неосезаема капка на същността си, цялата безбрежна структура на спомените.“

Марсел Пруст, „По следите на изгубеното време“

Благодарности

Благодаря на редакторката си Сара Дърнад — тя е мечтата на всеки писател: проницателна, мъдра, търпелива и чувствителна.

На агента си Дан Конуей — по безброй причини — тази книга нямаше да съществува, ако не беше ти.

На моя магьосник на ароматите — блогъра Димитри — който ми отвори вратите за загадъчния свят на парфюмите. Благодаря ти за щедрите съвети и за всички оригинални мостри.

За вдъхновението благодаря на иконата София Гросман, един от най-великите живи парфюмеристи, и на изобретателния и поетичен Оливие Дурбано.

На Фредерик Бошарди за прекрасните му парфюми, приключенски дух и желание да сподели ароматите си с мен за тази книга.

На целия екип на „Атриа Букс“ и по-специално на Хилари Тисман, Лиза Сиамбра и Пол Олевски, както и на всички, които работиха по тази книга, но които нямах шанса да срещна лично — за мен бе чест да работя с вас.

На всички в „Райтърс Хаус“ — от винаги спокойния Стивън Бар до чаровния Майкъл Меджиас (един ден ще отворя правилната врата!).

На екипа на мечтите — когато съм блокирала със сюжетна линия, герой или просто губя увереност, те са незаменими и невероятни приятели — Лиза Тъкър, Дъглас Клег, К. У. Гортмър и Стив Бери.

На читателите, книжарите и библиотекарите по целия свят, заради които работата ми си струва.

И както винаги, на семейството ми и скъпите ми приятели, и най-вече на Дъг.

Пролог

Китай принуждава живи буди да си вадят разрешително за прераждане.

Пекин

4 април 2007 г.

Атеистичното управление в Китай забрани на живите буди в Тибет да се прераждат без разрешително. Забраната е част от нови правила, целящи да затвърдят властта на Пекин над репресирания и дълбоко религиозен тибетски народ.

За пръв път Китай дава на правителството властта да гарантира, че нито един жив буда няма да бъде идентифициран, като така може би подписва смъртната присъда на мистична философска система, датираща още от XII в.

В Китай вече настояват, че само правителството има правото да одобрява назначаването на двама от най-важните монаси в Тибет — Далай Лама и Панчен Лама. Съобщението на Далай Лама през май 1995 г., че след търсене в Тибет… са открили единайсетото превъплъщение на Панчен Лама, който почина през 1989 г., разяри Пекин. Момчето, избрано от Далай Лама, изчезна.

Откъс от статия в „Таймс“ (Великобритания), автор — Джейн Макартни

Едно

„Който гледа навън, сънува; който се вглежда навътре, се събужда“

Карл Юнг

Александрия, Египет, 1799 г.